Frukostmöten om Virtual Reality

Notis · 2016-03-31

Frukostmöten om Virtual Reality

Utvecklingen av teknik och tillämpningar inom Virtual Reality (VR) har tagit fart på allvar, mycket tack vara dataspelspelsindustrin. Vid februari månads frukostmöten i Västerås och Stockholm besökte deltagarna den virtuella världen under guidning av Elin Sjöström från Automation Regions medlemsföretag byBrick och Petter Wannerberg från SICS Swedish ICT.

Elin Sjöström berättade hur byBrick använder VR i undervisningssituationer där exempelvis maskinförare kan övningsköra i en simulator – säkrare, mer effektivt och billigare än att träna i verkligheten. Tekniken gör nu intåg på nya områden, arkitekter och mäklare använder till exempel VR för att visualisera byggnader som ännu inte är uppförda.

Petter Wannerberg presenterade ett VR-projekt som forskningsinstitutet SICS Swedish ICT driver tillsammans med Gyproc som tillverkar gipsskivor. I projektet byggs en virtuell fabrik som ska användas för utbildning av personalen.

Elin och Petter visade på den utrustning som finns idag och vad framtiden har att erbjuda. Möjligheterna för företagen är många och VR kan användas på flera olika sätt, samtidigt som det finns svårigheter att övervinna. Användaren kan till exempel bli yr eller åksjuk när hjärnan luras att kroppen är i rörelse när den i själva verket inte rör sig. Även den egna kroppslängden – som ju beror på ögonhöjden i den virtuella världen – kan förvirra användaren. I slutet av frukostmötena gavs möjlighet att prova VR med en husvisning i ett obyggt hus eller provkörning av en stor truck.

Elin Sjöströms och Petter Wannerbergs presentation