Innovativa idéer tog dem hela vägen till Sverige

Notis · 2014-12-18

Vinnare i Smart Living Challenge och Ylva Wretås

Under Nobelveckan besöktes Eskilstuna, Västerås och Stockholm av de 15 vinnarna i Smart Living Challenge. Bland över 300 inlämnade idéer utsågs 15 vinnande bidrag i tävlingen. Vinnarna kommer från fem olika kontinenter och 12 olika länder. Under en vecka fick de vidareutveckla sina idéer och se innovativa miljöer och mötesplatser.

Den 8 december besökte de expectrum där Automation Region arrangerade en dag med inspirerade föreläsningar. Fredrik Bruhn är adjungerad professor vid Mälardalens högskola och han berättade om automation i rymden och gav en inblick i det annorlunda tankesättet som krävs för att lyckas med rymdinnovationer. Per Östman, försäljningschef på Bombardier, höll sig kvar på jorden och berättade om projektet Primove, en ny typ av laddningsmetod för elbussar i kollektivtrafik.

Ylva Wretås är strateg på Västerås Stad och av henne fick tävlingsvinnarna en utmaning – ”Hur kan Västerås invånare enkelt få tillgång till smarta kommunikationslösningar?”. Med hjälp av pappersservetter och pennor åstadkom deltagarna flera intressanta förslag.

Under eftermiddagen hölls också en workshop där de vinnande idéerna förfinades. Inför en expertpanel fick deltagarna presentera sina tävlingsbidrag under en minut. De som lyckades bäst fick rådgivning och tips från panelen om produkt- och tjänsteutveckling.

Läs mer om de vinnande bidragen i Smart Living Challenge