Johan och John är årets automationsstudenter

Notis · 2014-10-31

Med examensarbetet "Konstruktion och utveckling av testrigg" vann Johan Flink och John Alkemark, Chalmers, Automation Student 2014. Prisutdelningen genomfördes den 7 oktober på Scanautomatic & Processteknik i Göteborg.

Vinnare Automation Student 2014
Johan Flink och John Alkemark  – vinnare av Automation Student 2014.

Så här motiverade juryn sitt val av vinnare:

Det vinnande examensarbetet i Automation Student 2014 presenterar en elegant och väl fungerande lösning inom ett multidisciplinärt automationsområde. Med bra helhetstänk, praktiska tester och utvärdering av komponenter visas god förståelse för produktionsekonomi och industriell tillämpning.

Examensarbetet är utfört för Yamazaki Mazak i Worcester, UK, som tillverkar CNC-maskiner. John och Johan har konstruerat och tillverkat en testrigg för flödesmätning med målet att eliminera antalet defekta spindeldockor som går ut till kunderna. Testriggen fungerar fullt ut och projektet visar mycket goda resultat – hittills har samtliga förekommande felaktigheter upptäckts.

Andraplatsen i tävlingen delas av de två övriga finalisterna Yohanna Karnik Macaya, KTH, och Simon Lindell, Högskolan i Halmstad. Yohanna kunde tyvärr inte närvara vid prisutdelningen på grund av en resa till Indien men medverkade istället med en film där hon presenterade sitt arbete om vattennivåreglering på vattenkraftverket Avesta Lillfors i Dalarna. Simon levererade en utmärkt presentation av sitt examensarbete kring Lean-baserad monteringslayout, och även han kunde visa upp anmärkningsvärda resultat i form av minskade slöserier och bättre arbetsmiljö.

Priset delades ut av Håkan Nytorp, divisionschef ABB Process Automation och ordförande i Automation Region, samt Karolina Winbo, Processledare för Automation Region. De vinnande studenterna belönades med ett stipendium på 10 000 kronor.