MDU Solar Team utmanar på Scanautomatic

Notis · 2022-10-19

Under Scanautomatic-mässan ställer MDU Solar Team ut i IndTech Lounge. Det är en grupp studenter från Mälardalens universitet som bygger en soldriven bil. Studenterna Hanna Broulliette, Carl-Johan Höglind, Linnéa Ramstedt och Arman Sheikhani visar upp solcellsbilen och pratar om ny teknik, studentliv och utmaningen att utveckla ett soldrivet fordon från grunden.

– Vi vill träffa företagen som är på mässan, knyta nya kontakter och hitta samarbetspartners, säger Linnéa Ramstedt. Vi är så glada över samarbetet med Automation Region som bjöd in oss. Vi behöver samverka för att kunna utveckla en säker bil med avancerad motor, solceller, batterilösning och karosseri.

I projektet deltar ett 20-tal studenter från olika utbildningar. Projektet är programoberoende, den student som har intresse och vill lägga ner tid får vara med. Målet är att delta i en tävling i Belgien, men det är vägen mot målet som är det viktiga. Studenterna arbetar i projektform med arbetsgrupper med sina specifika ansvarsområden – allt från marknadsföring, design och konstruktion till programmering.

–Vi lär oss enormt mycket när vi får arbeta på det här sättet, med studenter från olika program och med olika inriktning, säger Hanna Broulliette. Vi får testa oss fram och har fria händer i projektet, lärare stöttar upp när det behövs.

Teamet jobbar med utvecklingen av andra generationens solbil. Efter två vändor till Australien och ett lopp på 3 000 kilometer mellan Darwin och Adelaide behöver bilen utvecklas och trimmas för ännu bättre resultat.