Möt Elin Asplund

Notis · 2022-10-06

Från hemmet i Östersund till studentlägenheten i Linköping för att sedan landa i Västerås och på Automation Region. Karriären har aldrig varit särskilt utstakad eller planerad, det är snarare tillfälligheterna och viljan att lära nytt som lett Elin dit hon är idag.

– Jag har alltid valt den breda vägen för att jag varit osäker på vad jag vill göra härnäst, säger Elin Asplund. Jag valde natur i gymnasiet för det var brett, sedan blev det civilingenjörsprogrammet och vidare till traineeprogram för att få testa mig fram.

Onekligen har den breda vägen passat henne bra. Idag jobbar hon som projektledare med att utveckla affärsmodeller och samverkansprojekt inom automation och digitalisering, där hon är väldigt uppskattad för sitt kunnande och branschöverskridande angreppssätt.

Ett projekt som ligger Elin Asplund extra varmt om hjärtat är Mikrofabriker, som Automation Region driver tillsammans med Science Park Borås. Syftet är att kombinera kunskap från textilbranschen och industrin för att göra teknik och tillverkningsprocesser för cirkulära flöden tillgängliga för fler. Projektet ska också lyfta möjligheten att investera i mikrofabriker och flytta hem produktion till Sverige, samtidigt som den görs mer hållbar genom lokal produktion av små, anpassade – och ibland återvunna – kollektioner.

Insikterna från projektet Mikrofabriker kommer gagna både textilbranschen och andra branscher med längre automationsgrad. Lärdomarna i projektet är dels relaterade till teknik och applikationsområden, men minst lika viktig är kunskapen om den förändringsledning med metoder och affärsmodeller som krävs för att göra den här förflyttningen.

På mässan Scanautomatic den 19 oktober klockan 11:00 berättar Elin Asplunds samarbetspartner från Science Park Borås, Ellen Flybäck, mer om Mikrofabriker från scenen i IndTech Lounge. De båda finns på plats under mässan och hoppas knyta nya kontakter kring det fortsatta arbetet.

– Jag ser verkligen fram emot att synliggöra projektet i mötet med nya människor på mässan, säger Elin Asplund. Jag hoppas kunna knyta många nya kontakter, för det är när vi jobbar tillsammans över gränserna som vi verkligen kan ta stora kliv och transformera en hel bransch.

Hon beskrivs som spindeln i nätet som länkar samman företag, offentlig sektor, myndigheter och intresseorganisationer för att hitta nya vägar framåt. Men vad gör spindeln när hon inte bygger nätverk på jobbet?

– Då är jag ute i naturen, jag älskar att vara på fjället där jag vandrar, cyklar och åker skidor. Jag gillar träning i alla dess former!

Hör av dig till Elin Asplund om du vill boka ett möte. Hon finns tillgänglig både innan, under och efter Scanautomatic, och diskuterar gärna affärsmodeller, metoder och framtida lösningar för industrin.

 

Elin Asplund
073 662 16 74
elin.asplund@automationregion.com