Möt Peter Barkenskiöld

Notis · 2022-10-13

Ingenjören vars hjärta klappar för barn och ungdomars lika rätt till träning och gemenskap.

Som tidigare flerfaldig svensk mästare i 9PIN Bowling (Kägel) var det en självklarhet för Peter Barkenskiöld att på något sätt ge tillbaka till samhället. Barn och ungdomar, speciellt dem med funktionsnedsättning och olika typer av sociala utmaningar blev svaret och idag driver han projektet Tillsammans i Västerås inom föreningen Kägelklubben Bataljon. Träningarna leds av föreningsaktiva speciallärare och specialpedagoger och finansieras bland annat av det lokala näringslivet och Västerås stad.

– Det är så härligt att se glädjen i barnens ansikten, träning är ett fantastiskt verktyg för att ge kidsen ett sammanhang, säger Peter. Det gör mig glad att flera lokala företag ser vikten av att tidigt inkludera alla barn, och att de gått in för att sponsra initiativet.

Inom jobbet på Automation Region har Peter stor nytta av sitt gedigna nätverk. Han arbetar med att knyta samman kontakter från olika organisationer för att bidra till en än mer konkurrenskraftig industri. En hjärtefråga för Peter är kompetensförsörjningen.

– Teknikutvecklingen går rasande fort och det gäller att vi människor hinner med, säger Peter. Vi måste dels säkerställa att utbildningarna håller hög kvalitet och relevans, att ungdomar är intresserade av teknik och därmed söker sig till utbildningarna. Samtidigt är det minst lika viktigt att vi tar hand om och vidareutbildar den kompetens som redan finns inom branschen.

I projektet Visual Lift tittar han och teamet på vilken kompetens de små- och medelstora företagen behöver ha internt och vilken typ av kompetens det räcker med att anlita externt. Projekt kopplade till digitalisering, där teknikutvecklingen går snabbt, är kompetens en viktig faktor för projektets framgång. I Visual Lift används visualisering av produktionsdata för att göra bättre bedömningar kring förebyggande underhåll, flöden och logistik. Allt för att skapa effektivare produktion med hög kvalitet.

Genom effektivare produktion som håller hög kvalitet bidrar projektet också till ökad hållbarhet – med energieffektivisering och lång livslängd på produkterna. Och här ser Peter en stor potential för vidareutveckling av svensk industri.

– Det finns en enorm potential när det gäller green tech och att verka för att Sverige ska bli ett föregångsland när det gäller hållbara industrier. Just green tech är ett ämne som jag hoppas kunna prata mer om tillsammans med branschkollegor under Scanautomatic, säger Peter och fortsätter:

– Jag ser också fram emot att spana in ny teknik, och lära mig mer om teknikutvecklingen som sker, det brukar finnas mycket intressant som visas upp på Scanautomatic. Sen ser jag så klart fram emot att träffa medlemmar, och nya bekantskaper på mässan!

Hör av dig till Peter om du vill boka ett möte. Han finns tillgänglig innan, under och efter Scanautomatic – så ta chansen och prata teknik, kompetensförsörjning och framtidsspaning tillsammans med oss!

Peter Barkenskiöld
070 600 91 00
peter.barkenskiold@automationregion.com