Nytt teknikcenter för industriutveckling

Notis · 2019-09-30

I det nyöppnade teknikcentret i Eskilstuna ska studenter, forskare och näringsliv bidra till att forma framtidens industri. Centret kommer att bli en plattform för samverkan i regionen för projekt och utbildning. För att kunna genomföra verklighetsförankrade test kommer ett antal testytor inom produktion och robotik byggas upp.

– Våra studenter och forskare kommer att få en helt annan dimension av närhet till våra industriella partner genom det nya teknikcentret, säger Damir Isovic, akademichef vid akademin för innovation, design och teknik vid Mälardalens högskola. Det är något som vi har sett som en stor fördel i den utbildning som vi erbjuder på grundnivå, men även inom det livslånga lärandet.

Teknikcentret är en gemensam satsning av Mälardalen Industrial Technology Center (MITC), Volvo Construction Equipment, Volvo Group Trucks Operations, GKN Driveline, Hexagon, Alfa Laval, Robotdalen samt Mälardalens högskola. Syftet är att skapa en mötesplats för att arbeta med gemensamma projekt.

– Teknikcentret är ett sätt för regionen att gemensamt öka takten i arbetet med utveckling, integrering och implementering av framtidens smarta tekniska applikationer och produktionsprocesser, säger Michael Rydell, verksamhetsledare för MITC.

Volvo Construction Equipment som är en av de aktörer som ha investerat i det nya teknikcentret ser nysatsningen som ett viktigt steg i teknikutvecklingen. Både inom produktion och nyutveckling mot de stora tekniska skiften som sker.

– Teknikcentret möjliggör en mötesplats för snabbare kunskapsutbyte, där vi kan lära oss om de nya teknikerna, hitta nya samarbeten samt utbilda och attrahera nästa generations medarbetare, säger Anna Sannö, Research Strategy Manager på Volvo CE.

För mer information, kontakta Anna Bird, anna.bird@mdh.se.