Tekniksprång ger framtidens ingenjörer

Notis · 2012-04-24

Regeringen och näringslivet genomför en satsning för att få fler ungdomar att vilja bli ingenjörer. Genom fyra månaders betald praktik på ett företag ska ungdomar få en chans att lära sig vad ingenjörsyrket innebär. Under en längre period har för få velat utbilda sig till ingenjör, samtidigt som pensionsavgångarna är stora framöver.

– Ingenjör är ett framtidsyrke. För Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att företag kan hitta spetskompetens i vårt land, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Tekniksprånget riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram med godkända betyg. Den som antas blir Junior Trainee på ett teknikintensivt företag. Praktiken är fyra månader lång där näringslivet bekostar praktikantens lön och kvalificerade handledning. Regeringen avsätter en maximal ram för Tekniksprånget på 100 miljoner kronor och avser låta Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) administrera satsningen.

– Genom Tekniksprånget ger vi unga människor en unik möjlighet till arbetslivserfarenhet och insyn i ingenjörsyrket. Vi är mycket stolta över att kunna presentera flera av Sveriges främsta teknikföretag som medverkande i denna banbrytande satsning, säger IVAs vd Björn O Nilsson.

För läsåret 2012/2013 finns cirka 1000 praktikplatser att söka; planen är att antalet platser ska vara 5000 per år till 2015. Antagningen till den första omgången praktikplatser har precis öppnat på www.teknikspranget.se.