Yrkes-VM-medalj inom automation

Notis · 2011-10-31

Viktor Öhlén, till vardags konstruktör och programmerare vid Automation Regions medlemsföretag LÅ-Konsult i Hallstahammar, vann tillsammans med sin lagkollega Anders Wadman en hedrande bronsmedalj i Yrkes-VM i London den 5-8 oktober. Deras område var Mekatronik, omfattande elektronik, mekanik och inbyggda system, den tävlingsgren med flest antal tävlande. 32 lag gjorde upp om medaljerna där deras svåraste konkurrenter enligt Viktor var Brasilien och Japan (delad förstaplats) och Korea. Uppdraget bestod i att under så kort tid som möjligt bygga och programmera en industriell maskin så att den fungerar enligt bilagd funktionsbeskrivning.

– Vi får ingen information om vad vi ska bygga innan så det gäller att snabbt komma på en lämplig lösning, berättar Viktor. Dessutom sker allt på tid.

Det är digra arbeten som ska genomföras. Under fyra dagar får de tävlande sex uppgifter, där dag 2-3 omfattar varsitt sextimmarsuppdrag. I år skulle de bygga en kran som hämtar puckar i ett magasin som sedan ska placeras på ett band där de fylls med brickor, förses med lock, sorteras och paletteras. Allt ska vara automatiserat när maskinen är klar; maskinen ska även vara snabb och förbruka så lite el och luft som möjligt. En imponerande utmaning, och ett imponerande resultat i den hårda konkurrensen.

– Givetvis hade jag haft nytta av mina erfarenheter från jobbet, avslutar Viktor Öhlén. Jag vill tacka LÅ-Konsult för allt stöd, då de bland annat låtit mig träna på arbetstid. Vinsten är även deras förtjänst!

Sverige tog även medaljer inom Trädgårdsanläggning (silver), Omvårdnad (silver) och Billackering (brons). Grattis till samtliga säger Automation Region!