Amazons nya datacenter sätter Mälardalen på kartan

Ledare · Torbjörn Bengtsson, Invest Stockholm · 2017-04-28

För några veckor sedan var det en glädjens dag för oss i Stockholm-Mälardalen. Efter en lång process med mycket hårt arbete från många aktörer så tillkännagav Amazon Web Service att de kommer bygga en så kallad datacenterregion med tre separata datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Invest Stockholm har, tillsammans med Business Sweden, varit i kontakt med Amazon Web Services under lång tid för att säkerställa möjligheten att vara med och konkurrera om denna investering. Vår roll har bland annat varit att få fram platser som uppfyller kundens krav och att sedan arbeta tillsammans med kunden för att validera att de olika lokaliseringarna verkligen möter de krav som ställs. Detta har krävt ett nära samarbete med berörda kommuner, Business Sweden, elnätsföretag med flera, och ett antal sitebesök och andra möten har arrangerats. Även andra svenska regioner var aktuella innan Amazon Web Services valde att fokusera på Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Amazons satsning på det nya datacentret har på flera sätt stor betydelse för Sverige och för Automation Region och dess medlemmar. Förutom arbetstillfällen i ett gigantiskt bygg- och installationsprojekt – samt inte minst i det kommande driftläget – så är investeringen en stor tillgång för den svenska IT-infrastrukturen. Projektet kommer att utgöra det digitala fabriksgolvet för företag över hela norra Europa och hjälpa dem med digitalisering, migration till molnet samt möjliggöra snabbt tillväxt.

Att Amazon väljer Stockholmsregionen kommer naturligtvis också sätta vår region på kartan för andra investerare och möjliggöra en uppbyggnad av ett större ekosystem av företag kring datacenterindustrin. Det innebär även möjligheter för aktörer inom automationsindustrin – både som leverantörer och som partner. Det är inte för inte som Amazon i sin presskommunikation använder citat från bland andra Scania, Assa Abloy och WirelessCar (Volvo).

Invest Stockholm har till uppgift att marknadsföra Stockholm som etableringsort och arbetar för att erbjuda bästa möjliga förutsättningar för befintliga företag att växa och för nya företag att starta och etablera sig i regionen. Vi matchar investerare med affärsmöjligheter, erbjuder kostnadsfri rådgivning och praktisk hjälp vid etablering och expansion av företag.

Vi har samarbetat med Automation Region i flera år och det är viktigt för oss i och med att automation är ett av regionens styrkeområden. Eftersom automation alltmer integreras med IT-industrin är det för oss självklart att ett nära samarbete med Automation Region och dess medlemsföretag stärker våra möjligheter att attrahera mer investeringar till regionen. Genom de aktiviteter vi genomför tillsammans, så som exempelvis kartläggningar av automationsbranschen och frukostmöten kring aktuella ämnen, vill vi fortsätta bidra till ökad tillväxt i regionen.

Torbjörn Bengtsson
Business Development Manager – ICT och Automation, Invest Stockholm