Årets mässa i digitaliseringens tecken

Artikel · 2016-10-31

Den 4-6 oktober genomfördes mässorna Scanautomatic & ProcessTeknik i Göteborg. Tillsammans med ABB ordnade Automation Region den traditions­enliga paketresan och medverkade med en samlingsmonter på mässgolvet. Mässan med 300 utställande företag, över 10 000 besökare och 5 000 åhörare vid de öppna seminarierna visade på ett större intresse än någonsin.

Deltagarna på Automation Regions paketresa serverades frukost på tåget. 66 platser fördelade på SJ Regional från Stockholm via Västerås och SJ Snabbtåg från Stockholm, södra vägen till Göteborg. Redan här kunde man mingla och skapa nya kontakter. Mässan bjöd i sin tur på mängder av nya perspektiv, intryck och affärsmöjligheter.

Paketresenärerna avslutade dagen på mässan med besök på Liseberg där det bland annat bjöds på omskakande åkning i Helix, den längsta och snabbaste berg- och dalbanan i Skandinavien. Under cirka två minuter fick passagerarna uppleva allt från airtime och dubbla accelerationer till 4,3 G-krafter i upp till 100 km/h.

Utställare i Automation Regions monter – medlemsföretagen byBrick, med lösningar inom Virtual Reality, samt XMReality, med lösningar inom augmented reality.

Utställare i Automation Regions monter – medlemsföretagen byBrick, där Mathias Lewén förevisade lösningar inom Virtual Reality, samt XMReality, där Niklas Rengfors förevisade lösningar inom augmented reality.

En av utställarna i Automation Regions monter var medlemsföretaget byBrick. Mathias Lewén visade hur Virtual Reality (VR) kan användas inom undervisning. Bland annat för att lära sig köra timmerbil, lasta brädor, köra truck men även för att jobba med bergsborrning och bostadsvisningar. Många var intresserade av att testa glasögonen och provköra.

Björn Löfvendahl och Daniella Magnusson stod i SICS Swedish ICT Västerås del av montern.

– Samlingsmontern är ett bra alternativ för oss, det känns att vi är en del av en helhet och samarbetar med andra. Resultatet har blivit samtal och kundkontakter. På egen hand hade vi inte ställt ut, säger Björn Löfvendahl.

I Automation Regions samlingsmonter medverkade medlemsföretagen byBrick, Gerdins Nordkomponent, SICS/PiiA, Unibap samt XM Reality.

I Automation Regions samlingsmonter medverkade medlemsföretagen byBrick, Gerdins Nordkomponent, SICS/PiiA, Unibap samt XM Reality.

Vinnande livesupport

XMReality, även de utställare i Automation Regions samlingsmonter, röstades fram som vinnare av Scanautomatic-priset 2016. Två priser delas ut under mässan, ett pris som beslutas av prisjuryn och ett pris som mässbesökarna får rösta fram. Priset belönar innovativa nyheter som visas på mässan och särskild hänsyn tas till produkternas egenskaper ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

”Det känns mycket bra att få just juryns pris, då de har erfarenhet från branschen och verkligen inser vilken påverkan vår lösning har kopplat till organisationers effektivitet” säger Niklas Rengfors på XMReality, i ett pressmeddelande.

I XMRealitys monter stod Johanna Wittenfeldt och Victor Carlsson. De demonstrerade Remote Guidance – vägledning på distans – som gör det möjligt för kunder runt om i världen att få livesupport. Det går snabbt att få hjälp och det kan ske över stora avstånd.

– Det tar tio minuter att få hjälp istället för en vecka. Ett exempel är sjöfarten, där man mitt ute på havet under arbetets gång kan få omedelbar fjärrsupport för att avhjälpa ett problem, säger Johanna Wittenfeldt.

Augmented Reality (AR) är ett koncept där överföring av ljud och bild i realtid förstärks med grafik. Tekniken liknar VR men den stora skillnaden är att den stödjer tvåvägskommunikation med video, ljud och grafik. Med hjälp av särskilda glasögon – eller en installerad programvara i mobiltelefonen – blir det som användaren ser även synligt för guiden. Guiden kan ge muntliga instruktioner, visa med gester eller förklara med hjälp av grafiska element.

Tredje upplagan av Automation Summit

Den tredje upplagan av konferensen Automation Summit genomfördes den 4 oktober, parallellt med Scanautomatic & ProcessTeknik. Konferensen arrangerades av Automation Region och Svenska Mässan i samarbete med IVA.

Automation Summti 2016

– Efter mässan 2014 efterfrågades ett parallellt forum för beslutsfattare, med inriktning mot strategier och affärs­utveckling. Automation Summit möter det behovet och vi är jättenöjda med vårt första genomförande av konferensen. Vi har också fått mycket positiv återkoppling från deltagarna som bland annat uppskattade vårt fokus på verkliga exempel från industrin, säger Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan.

I summeringen av årets mässa och konferens noterar Annika Persson ett allt större intresse för kunskapsutveckling, vilket hon kopplar till den pågående digitaliseringen.

– Det pågår en transformation av industrin och det ökar behovet av kunskapsinhämtning. Automation Region och dess medlemmar hjälper oss att bygga upp ett starkt innehåll i mötesplatsen. Vi ser samarbetet med Automation Region som en strategisk allians som vi har stor nytta av och som vi vill fortsätta att utveckla även i framtiden.

Parallellt med mässan genomfördes konferensen Automation Summit. Från vänster moderatorerna Johan Carlstedt, IVA, och Karolina Winbo Automation Region. I den inledande paneldebatten medverkade. Eva Lindström, statssekreterare på Näringsdepartementet, Björn Jonsson, divisionschef på ABB Process Automation samt styrelseordförande för Automation Region, Charlotte Brogren, generaldirektör VINNOVA, Karolina Wikander, Program Director 5G for Industries, Ericsson Research, Karl Gustav Ramström, CEO Prevas, och Magnus Melander, THINGS­STOCKHOLM samt Springworks AB.

Parallellt med mässan genomfördes konferensen Automation Summit. Från vänster moderatorerna Johan Carlstedt, IVA, och Karolina Winbo Automation Region. I den inledande paneldebatten medverkade Eva Lindström, statssekreterare på Näringsdepartementet, Björn Jonsson, divisionschef på ABB Process Automation samt styrelseordförande för Automation Region, Charlotte Brogren, generaldirektör VINNOVA, Karolina Wikander, Program Director 5G for Industries, Ericsson Research, Karl Gustav Ramström, CEO Prevas, och Magnus Melander, THINGS­STOCKHOLM samt Springworks AB.