Cax – Den trettonde roboten

Artikel · 2012-09-28

Automation Region har som säkert alla noterat tagit fram en bok om automation och robotar för barn. Blandat med sagan är rolig fakta, klurigheter och experiment! Möt alla Cax robotsläktingar: Tandborsten, tryckknappen, radion, brandvarnaren och alla de andra. I samband med lanseringen genomfördes ett antal olika aktiviteter, alla under devisen ”framtidens ingenjör finns bland barnen!”

Barnboksförfattarna Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist har på Automation Regions uppdrag och med stöd från företagsklustrets medlemsföretag skrivit boken ”Cax – Den trettonde roboten” (från 5 år). Boken står för ett spännande och annorlunda sätt att inspirera barn till att intressera sig för teknik.


Vid smygreleasen på Komtek i Västerås högläste bland andra Automation Regions
styrelseordförande och vice vd ABB Sverige Erik Oja tillsammans med
ABB Sveriges vd Johan Söderström.

– I vårt uppdrag ingår det att arbeta med kompetensförsörjning, vilket även omfattar att väcka teknikintresset från unga år, säger Automation Regions styrelseordförande Erik Oja, vice vd ABB Sverige. Det gäller både på kort och lång sikt och det här är verkligen en satsning på superlång sikt!


”Cax – Den trettonde roboten”,
en barnbok som ska väcka
barns intresse för teknik.

Som en lika stark som framtidsinriktad bransch utgör automationsindustrin en plattform för hållbar utveckling. Samtidigt som den erbjuder karriärmöjligheter är det också en överlevnadsfråga för branschen; ska Sverige behålla sin världsledande ställning måste kompetensförsörjningen säkras. ”Cax – Den trettonde roboten” är ett litet steg på den vägen.

– Vi ser på helheten och försöker påverka teknikintresset så brett vi kan, säger Automation Regions processledare Helena Jerregård. Vi har länge arbetat för att väcka intresset hos gymnasietjejer med satsningen Hello World och nu lanserar vi roboten Cax som ännu ett led i vårt långsiktiga arbete.

Den 24 september smyglanserades boken om Cax på Komtek i Västerås med flera företagsledare och representanter på plats. Även ett antal specialinbjudna, nyfikna barn deltog vid ett uppskatta inslag med högläsning. Det är inte ofta allmänheten ser höga chefer från ABB, Bombardier eller Länsstyrelsen läsa högt ur en barnbok …

– Det var väldigt uppskattat och intresset från landshövding och företagsledare till föräldrar och barn var tydlig, berättar Helena Jerregård. En bra avspark inför Bokmässan!

Arrangemanget på Komtek lockade ett 80-tal deltagare, som alla – stora och små barn – fick ett förhandsexemplar av boken. Dessutom bjöds det på varm korv med bröd samt saft och bulle, vilket förhoppningsvis ytterligare förstärkte barnens positiva inställning till teknik!


Automation Regions monter på Bokmässan i Göteborg vid lanseringen av barnboken.

På Bokmässan i Göteborg den 26-28/9 genomfördes sedan den ”riktiga” lanseringen av den första boken om Cax. Med representanter från såväl medlemsföretag och Automation Regions ledning liksom författarna själva gjorde vi vårt bästa för att sprida tankarna bakom ”Cax – Den trettonde roboten”.

För Automation Region var upptakten av Bokmässan intensiv med många besökare och spännande diskussioner i montern. Cax verkar gå hem på bred front, både bland förskollärare och andra pedagoger, men även hos mässans ”vanliga” besökare. På plats i montern fanns också en riktig robot – en så kallad Turtlebot som rekryterats till uppdraget direkt från Robotdalen. Den gulklädda, halvmeterhöga roboten drog till sig en hel del uppmärksamhet och inkasserade även en och annan kram från nyfikna barn.


Automation Regions processledare Helena Jerregård, en av initiativtagarna
till boken ”Cax – Den trettonde roboten”.

Bok- & Biblioteksmässan arrangeras årligen på Svenska Mässan i Göteborg. Med över 900 utställare och omkring 100 000 förväntade besökare utgör mässan Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Utbudet av barnlitteratur är stort och varierande, men Helena Jerregård konstaterar att boken om Cax bidrar med ett unikt värde.

– Styrkan är att innehållet har utvecklats i nära samarbete mellan ingenjörer, pedagoger och författare. Resultatet är en sammanhållen berättelse med nedslag i enkla och roliga experiment. Nu har vi fått ett första kvitto på att det finns ett stort intresse för den här typen av litteratur, vilket är uppmuntrande och inspirerar till fortsatt utveckling av Cax-konceptet, avslutar Helena Jerregård.