Förnyelse och förändring

Ledare · Processledningen · 2013-12-19

Ytterligare ett år läggs till handlingarna, ett år av förändring och förnyelse. Förändringar upplever vi i mötet med våra nya och befintliga engagerade medlemmar och i kontakten med våra finansiärer, intressenter och partner. Det är den delen som utvecklar klustret, det är den delen som också inspirerar till vårt fortsatta arbete.

Vi har under året utvecklat befintliga arrangemang och även genomfört helt nya aktiviteter. Några exempel är vår sommarfest, denna gång under namnet Night Aut Light i skuggan av vår storsatsning Automation Summit. Den sistnämnda – med stöd från M.A.X-mässan, Scanautomatic/ProcessTeknik, Västerås stad och Processindustriell IT och Automation (PiiA) – blev just den framgång vi hoppades på men inte vågade räkna med. Automation Summit återkommer 2015 och under mellanåret genomför vi aktiviteter i samband med deltagande mässarrangörers arrangemang.

Automation Region har även varit med och påverkat Vinnovas strategiska innovationsagenda inom Processindustriell IT och automation. Detta mycket tack vare Automation Region före detta processledare Helena Jerregård med hjälp av flera medlemsföretag.

Vi har även fortsatt med vårt framgångsrika koncept Automation Expo, arrangemang som genomförts i Köping, Västerås och Fagersta. Sist men inte minst ska vi framhålla det verkliga kvittot på arbetet, det vill säga de nya medlemmar som presenterats under året: Delta Electric, CNC Factory, PRC Engineering, Elit, Elektronikkonsult, Regal Components, Sigholm Konsult, Tritech, Level 21 och XM Reality.

Förnyelsen inom Automation Region är uppenbar även med ny processledning och ny styrelseordförande under året. Även denna del är avgörande för klustrets fortsatta framgång, vilket vår följeforskare Björn Eriksson också betonar: ”Det finns en betydande risk för kluster att hamna i ett ’förvaltningsmood’ efter fem år” – en fälla som vi aktivt undvikit.

Under nästa år kommer vi att öka vår fokus på att, tillsammans med akademin, stärka möjligheten för våra medlemsföretag att delta i olika utvecklingsprojekt. Vi kommer även att fortsätta arbetet med att utveckla affärsmöjligheterna genom samarbete med olika kluster såsom Robotdalen och Packbridge med flera.

Som avslutning vill vi passa på att ge er en liten försmak av vår nya grafiska profil som kommer att lanseras under nästa år. Med detta önskar vi er alla en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Processledningen