Framgångskonceptet – samverkan och samarbete

Ledare · 2016-01-29

Magnus Melander

Vi hade båda upptäckt och funderat kring Makers Movement i USA när vi träffades i februari 2014, jag och Pär Hedberg, vd för STING (Stockholm Innovation & Growth). Billigare och enklare maskiner och material hade plötsligt gjort det möjligt att bilda hobbyföreningar där man tillsammans lär sig hantera allt från 3D-skrivare och laserskärare till bandsågar och symaskiner och där idéer kan omsättas till prototyper och i många fall även nya företag.

Vi enades om att det var en bra idé försöka göra en kommersiell Makers-verksamhet genom att samla de vassaste uppstartsbolagen som arbetar med hårdvara i en lämplig lokal och att involvera de vassaste exportbolagen med intresse av hårdvara. Grunden till THINGS var lagd.

Till detta behövde vi en lämplig vd och valet föll snabbt på ingenjören och hårdvaruentreprenören Linda Krondahl. Kort därefter fann vi en lämplig lokal på KTH Campus och efter konstruktiva och bra diskussioner med Akademiska hus kunde vi hyra ett 2 000 kvadratmeter stort hus i tre plan plus källare. Vi började renovera i november, Volumental flyttade in som första hyresgäst i januari, IoT Stockholm hade ett första event hos oss i februari och den 26 mars 2015 var det dags för en stor inflyttningsfest. Då hade vi 11 medlemsbolag, 8 huvudpartner samt två teknikpartner. Dessutom hade vi fått Sveriges största Makers-organisation, Stockholm Makerspace, som hyresgäster i källaren.

Våren ägnades åt att komma i ordning och att rekrytera fler medlemmar och partner. I augusti 2015 var vi 30 medlemsbolag och under hösten fokuserade vi på att få upp aktivitetsnivån i huset, vilket resulterat i ett femtiotal aktiviteter. Tillsammans med våra huvudpartner bestämmer vi vilka områden vi ska fokusera på och under första året har vi lagt till automation och robotik till IoT, Wearables och 3D scanning/printing som vi började med. Ganska omgående efter det att vi beslutat att börja med automation kom vi i kontakt med Automation Region och det stod snabbt klart att det fanns goda förutsättningar till samarbete. Samarbetet inleddes i december och de första gemensamma aktiviteterna börjar nu ta form.

Vi har fått en flygande start med THINGS och intresset för vad vi gör är stort både i Sverige och internationellt. Vårt fokus på att tillsammans försöka lära oss hur små och stora bolag kan samverka på ett effektivt och bra sätt känns väldigt viktigt och det är här vi kommer att lägga mest energi under 2016. Det är också inom detta område som vi primärt hoppas på framgång i samarbetet med Automation Region.

Magnus Melander
Medgrundare och evangelist

(Foto Marie Linnér)