Framtidsspaning på Automation Summit

Artikel · 2017-10-30

Årets Automation Summit var välbesökt och genomfördes den 12 oktober på Aros Congress Center i Västerås. Över 300 deltagare valde att följa årets konferens och utställning på plats. Tillsammans med PiiA Summit hölls kvällen innan en informell mingelmiddag på Hotel Plaza.

Konferensprogrammet var uppbyggt i tre temablock med en huvudtalare och ett antal företagscase. Med hjälp av experter på olika områden och mentimeter, en webbtjänst som möjliggör interaktion med publiken, samtalades om den digitala förändringsprocess som sker i samhället.

Näringsminister Mikael Damberg under Automation Summit 2017, Aros Congress Center Västerås. Foto: Jonas Bilberg

En av talarna var näringsminister Mikael Damberg som var på plats för att tala om regeringens automationssatsning, en satsning som ska få fart på robotbaserad automation för små- och medelstora industriföretag.

– Det vi ser är att robotbaserad automation ökar i Sverige, men det ökar ännu snabbare i flera andra länder. Jag tror att det är ganska många mindre företag som inte vet vad automation kan göra för deras verksamhet, hur det kan effektivisera och öka produktionen.

Svensk industri har en gyllene framtid – men det krävs satsningar för att hänga med, menade Damberg som uppmanade:

– Vill du förändra världen, då ska du jobba i svensk industri!

Se filmer från Automation Summit 2017

Bland talarna fanns David Mothander från IT&Telekomföretagen som gav en inblick det nya digitala samhällets möjligheter, Johanna Frelin, Tengbom, talade om framtidens företag, Fredrik Bruhn, Unibap, gav en framtidsspaning anno år 2047 och Anne-Marie Eklund Löwinder, IIS, talade om vem som bär ansvaret för informationssäkerheten. Mycket uppskattade var även de olika företagscase som publiken fick ta del av.

Årets upplaga av Automation Student vanns av Chalmersstudenterna Niclas Busck och Fredrik Svensson med sitt examensarbete om monteringsinstruktioner. Examensarbetet bidrar med utveckling och jämförelse av monteringsinstruktioner för manuella moment. Tre olika typer av instruktioner har utvärderats – text och bild, video samt augmented reality (förstärkt verklighet). Vinnarna belönades med ett stipendium på 20 000 kronor.

Automation Summit 2017, Aros Congress Center Västerås. Foto: Jonas Bilberg

Dagens program avslutades med Dimension Automation, en talkshow där möjliga effekter av samhällets digitalisering ställdes mot ett samhällsvetenskapligt och socialpsykologiskt perspektiv.

Nästa år hålls konferensen i Göteborg i anslutning till mässan Scanautomatik och ProcessTeknik. Välkomna åter till Automation Summit 2018.

Material från årets konferens hittar du här