Hjälp oss att bygga en remake-maskin

Artikel · 2022-02-10

Historiskt sett har vi varit bra på att öka livslängden på klädesplagg som redan är tillverkade genom att lappa, laga och sy om. Det är ett hantverk som vi nu börjar värdesätta igen, men som de flesta inte längre behärskar. Tänk om vi hade en maskin som kunde göra jobbet åt oss …

Projektet Mikrofabriker söker företag och personer som vill vara med och utveckla en remake-maskin för kläder. En maskin som identifierar defekter på plagg och automatiskt rättar till dem så att plagget får nytt liv. Prototypen som utvecklas kommer att användas och visas upp i Do Tank Center på Science Park Borås.

– Den hållbara framtiden är redan här. Vi har kunskapen, erfarenheten och entreprenörerna som kan få det att hända, säger Erik Valvring på Science Park Borås. Genom att kombinera automation och textilproduktion kan vi lösa några av de problem som vi själva har skapat under de senaste 30 åren.

Bildcollage med maskin som trycker mönster på ett jeanstyg och entrén till Do Tank Center Borås
Prototypen kommer installeras i Do Tank Center på Science Park Borås. Foto: Vasilios Bartziokas.

I prototypen kombineras automation från industrin med tekniker från klädproduktion. Tanken är att testa lösningar som vision-system, automatiska symaskiner, smarta infärgningsmaskiner och AI-lösningar för design av plagg. Parallellt med prototyputvecklingen kommer olika affärsmodeller utforskas och utvecklas.

– Projektet Mikrofabriker skapades för att vi såg möjligheter att implementera flexibel automation för att skapa kundanpassade produkter med en cirkulär affärsmodell, säger Elin Asplund, projektledare på Automation Region. Vi använder affärsmodellen som ett strategiskt verktyg för att utveckla konkurrenskraftiga tjänster och produkter.

Tillverkningen av kläder och skor står för 10 procent av de globala växthusgasutsläppen. Det är mer än alla internationella flyg- och sjötransporter tillsammans. Genom att driva utvecklingen mot lokal produktion med hög automationsgrad och små, anpassade kollektioner skapas arbetstillfällen, konkurrenskraft och hållbarhet.

– Sverige kan gå före med automatiserade lösningar för reparationer, remake och secondhandmode, säger Elin Flybäck, projektledare för Mikrofabriker vid Science Park Borås. På så sätt kan vi skapa förutsättningar för konkurrenskraftiga företag i en kommande miljardindustri.

Vill du vara med och utveckla en remake-maskin?

Ta chansen att utforska automationslösningar tillsammans med automationsföretag och modeföretag. Anmäl ditt intresse till elin.asplund@automationregion.com.

Projektet Mikrofabriker undersöker hur textil- och klädproduktion kan bli mer flexibel och hållbar genom automation och digitalisering. Målet är att utveckla teknik och tillverkningsprocesser för cirkulära flöden och produktionskoncept. I projektet samverkar aktörer från textilsektorn med automationsföretag och utvecklar koncept som till exempel mikrofabriker − små, flexibla produktionsenheter med hög automationsgrad.