Innovation är automation

Ledare · 2014-04-30

Fredrik Karlsson

Ungdomarna skyr industrin. Regeringen bryr sig inte. Media är ointresserade. Bara du har fattat att industrin är Sveriges framtid. Eller hur?

Det är i alla fall så här det låter ibland. Men sanningen ser lite annorlunda ut om man skiftar perspektiv. Industrin behöver kompetent arbetskraft och kommer få slåss med andra branscher om de främsta talangerna. Fast det gäller inte specifikt för industrin utan även till exempel bygg, eller för den som vill locka säljare.

Men okej, ungdomar drömmer inte om att bli ställare, det är sant. Men vems fel är det? Ingen från industrin har någonsin försökt förklara för mig vad en ställare gör. Vi är nog många som gått ovetande om detta genom livet. Nästa lika problematiskt är faktiskt begreppet automation. Men låt mig återkomma till laddningen i olika ord.

Vi på Ny Teknik, i synnerhet Automationsbilagan, hör till dem som bevakar industrin kontinuerligt. Men ibland blir industrins presskonferenser till en kör av klagande på journalister som är ointresserade av industrin. Klagosången skrämmer bort och är missriktad för där sitter ju en hel hoper med journalister. Det finns flera tidningar med industri i namnet, tre verkstad-nånting, två med automation, två med operatör och så vidare. Dagspressen är visserligen inte där men dagspress bevakar inte branschmässor. Inte konstigare än så, alltså.

Regeringen då? Medan Barack Obama och Angela Merkel talar om att ta tillbaka tillverkningsjobben till USA och industri 4.0 så säger Fredrik Reinfeldt att de svenska industrijobben är praktiskt taget borta. Men detta till trots – glöm inte att politikerna slåss om vem som säger innovation flest gånger, och bakom en innovationssatsning kan döljas en industrisatsning, kanske en automationssatsning.

I praktiken satsas det många miljoner på industrin, där en stor del kanaliseras genom Vinnova. Det är diverse utlysningar, Robotdalen och Produktionslyftet för att nämna några. Dessutom finns Almi och via KK-stiftelsen strös gamla löntagarfondsmiljoner över industriforskning. Så att regeringen, oavsett färg, skulle vara ointresserad av industrin, det stämmer inte.

Låt oss ta död på ytterligare en myt. Den att unga ingenjörer inte skulle vilja jobba i industrin. När vi på Ny Teknik tillsammans med Sveriges Ingenjörer gjorde Ingenjörsbarometern 2013 frågade vi var svenska ingenjörer helst vill jobba. Tvåa efter Google kom ABB. Kanske handlar det om att innovativa företag är intressanta att jobba på och att ABB lyckats sprida den bilden.

Hursomhelst är resultatet glädjande då ABB sysselsätter över 6 000 ingenjörer och då det visar att unga visst vill jobba i industrin. Även Volvo och Scania placerade sig högt och bilindustrin drar med sig mängder med jobb för ingenjörer, ställare, maskinoperatörer, gjutare och andra.

Det här är en viktig del av svenskt näringsliv – av såväl vårt BNP som vårt arv och kunnande. Och vår framtid. Ska svenska industriföretag fortsätta utvecklas krävs automation. Eller innovation – det som alla förstått är viktigt, inte bara du.

Fredrik Karlsson
Redaktör för Ny Teknik Automation som bland annat samarbetar med Automation Region om Automationsnästet i varje nummer och som kommer att dela priset Automation Student i höst