Inspirerande studiebesök hos Esab Automation

Artikel · 2011-03-25

I början av mars introducerade Automation Region ett nytt koncept: Frukostmöte i kombination med studiebesök. Denna gång bjöds det på bussresa med frukost till Laxå med följande företagsbesök hos Esab Automation, där vi bland annat fick en världsnyhet beskriven för oss. Arrangemanget blev väldigt lyckat och det var garanterat inte sista gången något liknande genomförd.


Frukostmöte hos Esab Automation i Laxå den 8 mars.

Efter att bussen hämtat upp deltagarna vid Automation Center i Kopparlunden gav vi oss iväg mot Laxå. Efter att ha plockat upp ytterligare deltagare i Köping bjöds det sedan på frukost i bussen; lite annorlunda jämfört med ordinarie frukostmöten, men inte desto mindre uppskattat.

Tillsammans med de som kommit direkt till Esabs anläggning i Laxå var vi totalt ett 25-tal personer som togs emot av Per-Arne Forsman på Esab Automation. Efter en rundpresentation inledde Automation Regions processledare Helena Jerregård kort om läget i klustret, påminde om årsmötet (mer om det på annan plats) samt berättade lite om planerna kring aktiviteter i Örebroregionen.


Vår värd Per-Arne Forsman berättade om Esab och deras nya ABW-system, en världsnyhet som lanseras efter sommaren.

Därefter tog Per-Arne över med en introduktion till Esab generellt och automationsenheten särskilt. Företaget har funnits i över 100 år, har över 30 tillverkningsenheter och omsätter ca 10 miljarder kronor. Av dessa omsätts ca 1 miljard inom automation, ett område inom vilket de har tre fabriker. Huvudkontoret ligger i London men de finns representerade över i stort sett hela världen; deras vision är att vara ”global med lokal närvaro”.

Esabs huvudområden är Skärning, svetsutrustning, tillsatsmaterial och automation, där det sistnämnda har sin huvudpunkt i Laxå. Snittåldern på en svetsare i exempelvis USA är 53 år, vilket naturligtvis påverkar intresset för svetsautomation. Ett annat stort område är robotsvetsning inom exempelvis bilindustrin, ett område som Esab tidigare dock inte fokuserat på, men nu valt att satsa mer på. Däremot är de stora inom energi som till exempel vindkraft, ett område som verkligen har framtiden för sig.

Därefter var det dags för en presentation av Esabs nya adaptiva svetssystem ABW (Adaptive Butt Welding). Det automatiserade ABW-systemet inkluderar en kontaktlös och automatisk fogföljningsfunktion som baseras på avancerad laser- och kamerateknologi. Genom adaptiv mätning sammanställs data för kalkylering, vilket innebär att ABW kan justera åkhastighet och svetsström för att kontrollera fogbredd och fogdjup samt bestämma strängläggning under pågående svetsning. Helt enkelt en helautomatisk svetssekvens från start till slut.

Esab började utvecklingsarbetet av ABW redan 1994-95 kring den här tekniken, som lämpar sig bäst för raka och runda objekt. Förutom att ABW är bra för automatisering så är systemet praktiskt taget en förutsättning för att klara av att svetsa hela vägen med på stora vindkraftverk etc. ABW-systemet lanseras på marknaden efter sommaren.
– Det är en ständig utveckling kring automatiserade system, framhöll Per-Arne. Automation handlar om att lösa problem!


Efter föreläsningen var det dags för rundvandring hos Esab i Laxå, ett annorlunda frukostmöte vars koncept var mycket uppskattat av deltagarna.

Efter en intressant rundvisning på Esabs anläggning var det sedan dags att åter ta bussen tillbaka mot Västerås. Ombord hade vi laddat med husmanskost till lunch och återresan blev lika trevlig som ditresan. Nu hade vi dessutom alldeles ny kunskap kring svetsautomation, samtidigt som vi önskar att fler ungdomar kunde ta till sig Per-Arne
Forsmans avslutsord:

– Bli svetsare, det handlar inte om att krypa omkring utan du är en operatör. Det är en helt annan teknik idag, automation är framtiden! Ta chansen, få ett jobb, åk ut och res i världen!