Jakten på framtidens kompetens

Ledare · Niclas Sigholm, vd på Sigholm Konsult · 2018-09-28

Från ett år till ett annat ökade antalet RAIA (röststyrda AI-assistenter) på den amerikanska marknaden med nästan 400 procent (Mary Meeker, 2018). Adaptionen på marknaden är snabbare än för någon tidigare teknik. Det går så snabbt att Google helt plötsligt insett att de har fått rejäl konkurrens på sin mest centrala produkt – sökmotorn. Amerikanerna slutar att söka via text och använder istället röstkommandon.

En framtid förutspås där Google inte längre är världsledande på sökningar online. Alltså, ytterligare ett nästan ruggigt exempel på att ingen marknadsposition är skyddad från snabba förändringar. Det saknas inte heller exempel inom automotive och retail.

Den första till fjärde november i år genomförs NorthSpawn i Västerås. Det är ett Lan-, expo- och hackathon-event som samlar nästa generations digitala e-sportare och programmerare för att njuta av den teknik och de plattformar som är aktuella just nu.

Vissa saker är som de alltid har varit hos människor – lekar som bygger på att överlista varandra, status som byggs upp genom antalet följare och ungas kärlek till problemlösning. Andra saker är helt annorlunda – det sker virtuellt istället för i skogen, man följer på Twitch istället för på rasten och man får saker att hända genom kod, istället för att bygga kojor och träbåtar.

En viktig ambition med NorthSpawn är att lyfta företagens förståelse för hur framtidens kompetens byggs och vilka verktyg som används idag. Vi siktar på att göra det möjligt att lära känna en värld som annars kanske är osynlig för många vuxna. För vi tror att den förståelsen både kan och bör skapa insikter i hur framtidens arbetsmarknad kan komma att se ut.

Hur håller sig arbetsgivare attraktiva för en generation som är vana att agera självständigt, i en internationell miljö, med snabb feedback och tydlig utvecklingstrappa? Omvänt är det också bra för e-sportare att möta företag som förstår deras kompetens och vet hur den kan komma till nytta. Sådana företag kommer ha en fördel i jakten på framtidens kompetens. Hoppas att vi ses på NorthSpawn!

Niclas Sigholm
Vd på Sigholm Konsult