Miljön i fokus hos Northvolt Labs

Ledare · Emma Nehrenheim, Head of Environment and Sustainability, Northvolt · 2017-10-30

Jag vill börja med att säga att det ska bli så roligt att få etablera vår utvecklingsanläggning, Northvolt Labs, i Västerås! Jag är själv västeråsare så det känns extra roligt för mig. Samtidigt kommer vi bygga en fantastiskt fin fabrik i Skellefteå som kommer få hela energiförsörjningen, uppemot 300 MW elkraft, från vind och vattenkraft. Vi har också goda förutsättningar att få avsättning i fjärrvärmenätet för överskottsvärmen från fabriken. Som miljöchef på Northvolt, tidigare ABB-are och professor på Mälardalens högskola, MDH, känns hela upplägget klockrent!

I min roll som chef för miljö- och hållbarhetsfrågor hos Northvolt jobbar jag brett med management, teknik och investeringar för att säkerställa att våra batterier blir de grönaste i världen och att vi inte kompromissar med någon miljöaspekt. Till exempel jobbar vi med energieffektivitet, optimering, koldioxidavtryck, miljötillståndsprocessen, vatten- och luftrening, vattenförsörjning/-rening och mycket mer. Idag består miljöteamet av mig och Malin Fuglesang och vi, tillsammans med hela företaget, kommer växa snabbt nu.

Northvolt har ett partnerskap med ABB som innebär samarbete inom flera av ABB:s styrkeområden, men också genom utveckling inom elektrifiering som möjliggörs genom Northvolts batterifabrik. Jag vet vad ABB går för när det gäller stora komplicerade projekt med tight tidplan, så det ser jag som en stor och viktig tillgång för oss.

Automation Region kommer att vara en viktig samarbetspartner genom den plattform som möjliggör effektiv omvärldsanalys och ett ekosystem för teknik- och infrastrukturutveckling.

När det gäller samarbete och nätverkande är vi helt beroende av att det finns ett myller av företag i en omfattande infrastruktur och industrikultur runt omkring oss. Man ska komma ihåg att vi bygger något mer än bara en batterifabrik, vi bygger ny basindustri i Sverige och banar väg för elektrifieringen av bland annat bilindustrin.

För att attrahera nya kompetenser till företaget söker vi kompetens i den absoluta internationella framkanten inom alla våra kompetensområden. Vi räknar med att både kunna rekrytera internationellt och från regionens högskolor och universitet. Som första samarbetsprojekt med MDH jobbar vi med energieffektivisering i fabriken och har ambitionen att återvinna så mycket värme som det är möjligt. Vi ser också fram emot att diskutera vad vi kan göra tillsammans inom automation och robotik där MDH har spetskompetens.

Emma Nehrenheim
Head of Environment and Sustainability, Northvolt