Lösningsfokuserade studenter sökes!

Notis · 2023-06-14

En automatiserad monteringslina för trampbilar, dataanalys som gör att tåget går som på räls och en virtuell fabrik. Vad är den gemensamma nämnaren? Jo, kreativa lösningar som har kommit till liv genom examensarbeten.

Tidigare vinnare av tävlingen automaton student.
Vill du bli en del av det här glada gänget? Anmäl ditt exjobb till tävlingen Automation Student!

En snabb sökning i Digitala vetenskapliga arkivet, DiVA, visar att det skrivs någonstans mellan 200 och 300 examensarbeten inom automation varje år i Sverige. Många av dem är formulerade kring en verklig utmaning hos ett företag. Smart av företagen! I en tid där industrins största utmaningar handlar om hållbarhet och kompetens så är våra lärosäten en resurs som ska användas. Studenterna i sin tur får möjligheten att komma i kontakt med ett företag och kanske en framtida arbetsgivare. Vi skulle kunna kalla det för win-win …

Genom tävlingen Automation Student vill Automation Region hylla alla studenter som väljer studier inom teknikområdet. Tävlingen lanserades 2010 och belönar årets bästa examensarbete med ett stipendium på 20 000 kronor.

– Studenterna har stor kapacitet att lösa de utmaningar som vi kan se inom industrin idag och i framtiden, säger Catarina Berglund, Managing Director på Automation Region. Eftersom de har växt upp omgivna av tekniska lösningar så har de ett stort försprång. Vi startade tävlingen för att betona vikten av en stabil återväxt inom automationsområdet och studenterna är stjärnorna i showen.

Årets upplaga av tävlingen är i full gång och ansökan är öppen fram till och med den 31 augusti. Du som är student kan själv anmäla dig till tävlingen och du som är handledare eller kontaktperson kan nominera studenter. Arbetet ska vara skrivet på svenska eller engelska och utfört 2022 eller senare.

För regler och registrering av bidrag – kolla in här!

Text: Anna Sandberg