Mässor med mervärde

Artikel · 2012-10-31

Efter bokmässan och lanseringen av vår barnbok ”Cax – den trettonde roboten” har Automation Regions utåtriktade aktiviteter fortsatt under hösten. Under oktober har vi deltagit i två av branschens viktigaste mässor med både paketresor, seminarier och Automationsnästet.

Automation Region medverkade med egna montrar på höstens viktiga branschmässor – Scanautomatic & Processteknik, den 9-11 oktober i Göteborg, och MAX (Manufacturing & Automation Expo), den 23-26 oktober i Stockholm. Våra medlemsföretag bjöds in att ställa ut tillsammans med oss och responsen blev mycket god. Följande företag medverkade: Addiva, Condesign, Copa-Data, EIE Maskin, Horner APG, Koteko, LÅ-Konsult, Metrum, Prevas, Rejlers, Siemens och Smidja.


På Scanautomatic låg Automation Regions samlingsmonter på våning två, intill Möjligheternas Värld. I förgrunden den numera välkände roboten Cax.

Tillsammans med Västerås stad och ABB arrangerade Automation Region dessutom en paketresa i samband med Göteborgsmässorna. De drygt 50 delegaterna kom i huvudsak från stora och små företag i Mälardalsregionen och arrangemanget inkluderade tågresa tur och retur, boende i Göteborg samt socialt program på tisdagskvällen där middagen arrangerades på Universeum, Nordens största Science Center. Besöket på Universeum inleddes med välkomstdrink och guidad rundtur i anläggningen, som bland annat har en egen regnskog, en vetenskapsavdelning och en snäll orm som vi fick klappa.


Mäktig middag på Universeum under fiskövervakning. På menyn stod kött och kyckling …

Själva middagen var framdukad i akvariehallen där vi fick sällskap av hajar, rockor, muränor och en och annan gråsej. Automation Regions processledare Helena Jerregård hälsade under middagen alla välkomna och passade också på att presentera Ellen Lindewall och Marina Rantanen, två av de nominerade till studentpriset Automation Student som var med under kvällen. Middagen var mycket trevlig med god stämning och spännande diskussioner vid borden.

– Det är andra gången vi arrangerar en gemensam resa till mässan och det är ett perfekt tillfälle att under lite mer informella förhållanden träffa kunder, kollegor och partner, menar Helena Jerregård. Förhoppningsvis håller vi på att etablera en trevlig tradition att se fram emot!


ARKENs projektledare i föreläsartagen; Nina von Krusenstierna bland buteljer och besökare med ett 40-tal uppskattande åhörare.

Dagen efter var det full fart på mässan med prisutdelning i tävlingen Automation Student. Vann gjorde Marina Rantanen från KTH, som fick ta emot priset av Ny Teknik Automations redaktör Fredrik Leif Karlsson. Intresset för händelsen var stort och Marinas svar på vad hon ska använda prispengarna till är numera klassiskt: ”Jag funderar på att köpa en svarv!”

Tidigare under mässan genomförde Automation Regions ”dotterprojektet” ARKEN (Automation Region Kompetens) en uppskattad scenpresentation av projektet med ARKENs projektledare Nina von Krusenstierna och Automation Regions processledare Helena Jerregård. Här presenterades ARKENs ”fyrstegsraket” inom satsningens fokusområden och behovet av fler engagerade medarbetare från deltagande företag lyftes fram. Arrangemanget lockade till sig ett 40-tal åhörare och flera följdfrågor.


Välbesökt på Automationsnästet, mycket tack vare den namnkunniga expertpanelen. På bilden från vänster: Ingemar Reyier (Robotdalen), Bernt Henriksen (Prevas), Jan Björkman (LKAB), Andreas Rosengren (Scania) och Björn Langbeck (Swerea IVF) samt Tord Käck (projektledare Automationsnästet) och Kerstin Dencker (moderator, Swerea IVF).

På Manufacturing & Automation Expo hade Automation Region också ett uppskattat sidoarrangemang: Automationsnästet! Under ledning av projektledare Tord Käck genomfördes ett fullsatt ”näste” med stort intresse från såväl besökare som media. Tillsammans med Produktionslyftets Lean-seminarium var detta arrangemang det mest välbesökta av alla scenarrangemang på hela mässan. Deltagande företag fick matnyttiga råd och tips från en mycket kompetent expertpanel som verkligen levererade. En av paneldeltagarna var Swerea IVFs Björn Langbeck, aktiv inom både svenskt Monteringsforum och Produktionslyftet.

– Automationsnästen är en god idé, samtidigt som jag gärna skulle vilja gå lite mer på djupet, säger Björn Langbeck. Å andra sidan var det flera som kom fram efteråt och berättade att de fick med sig en hel del nya tankar därifrån.


Samlingsmontern på MAX; i förgrunden på bilden mässans pressansvarige Roger Blomqvist i samtal med Automation Regions processledare Helena Jerregård.

Trots att båda mässorna hade något färre besökare än vad som förväntades – strax under 10 000 för Scanautomatic och strax under 8000 för MAX – så var de utställande företagen i Automation Regions montrar överlag nöjda när de intensiva mässveckorna var avslutade. En av dem som deltog som samutställare vid bägge mässorna var Ray Johansson på EIE Maskin.

– Samlingsmontrarna som sådana är ett bra upplägg, säger Ray Johansson. Speciellt på MAX fick vi en del spontana kontakter, inte så många men bra sådana.

Automation Region har etablerat ett bra samarbete med båda mässorna, vilket bådar gott inför framtida genomföranden. Både Scanautomatic & Processteknik och MAX arrangeras nästa gång under hösten 2014, något att se fram emot när höstmörkret faller …