Medlemsengagemang och partnersamverkan

Ledare · Helena Jerregård • Processledare • Automation Region · 2011-12-21


Helena Jerregård
Processledare
Automation Region

Jag vill börja med att tacka alla medlemmar och partner som bidrar till att Automation Region fortsätter att utvecklas till ett dynamiskt kluster. Ni bjuder dessutom på fantastisk entusiasm, vilket gör att det är en glädje att jobba med er! Ett varmt tack ska också riktas till alla våra finansiärer: Mälardalens högskola, Länsstyrelsen Västmanland, Västerås Stad, Landstinget i Västmanland, Eskilstuna kommun, Örebro kommun och Nyköpings kommun.

Under året har vi även erhållit två nya projekt: 1. Projektet Automationskompetens, finansierat av Europeiska Socialfonden, har startats upp med nio deltagande företag och kommer att fokusera på kompetensutveckling på individ , företags- och strukturell nivå. Effekterna förväntas i hela Automation Region; 2. Vinnova har beviljat en förstudie inom Smart, hållbar och effektiv automation där SICS håller i projektledningen. Förstudien ska resultera i en ny projektansökan i april för ett större projekt.

Med bara är några få dagar kvar av 2011 kan vi titta tillbaka på ett år fullt av aktiviteter. Några initiativ har vi genomfört för första gången, som exempelvis Automationsnästet där fyra företag delade med sig av sina automationsfrågeställningar och erbjöds experthjälp från flera av våra medlemsföretag. Synligheten via media har ökat inte minst tack vare den lyckade artikelserien ”Automation finns överallt i ditt liv” i VLT och den debattartikel som styrelsen stod bakom och som publicerades i Ny Teknik. Tillsammans med Västerås Science Park och Jobba i Västerås har vi genomfört en egen rekryteringsmässa – JobbShop – med mycket lyckat resultat. Tillsammans med Mälardalens högskola, Västerås kommun och Eskilstuna kommun samt ett tiotal företag har vi för tredje året i rad genomfört fyra veckors praktikkurs för tjejer på gymnasiet – Hello World!

Anledningen till att vi lyckas genomföra så många olika aktiviteter är att vi har så många goda samverkanspartner! Faktum är att det är så många aktiviteter att jag omöjligt kan räkna upp dem i denna ledare, men en årsredovisning är på väg … Vi har under året dessutom välkomnat inte färre än 15 nya företag och det är glädjande att konstatera att vi nu är över 60 medlemsföretag och 15 olika partner!

Det känns tryggt inför 2012 då vi står för nya utmaningar. Bland annat åker vi till Nederländerna i februari för att rekrytera ingenjörer, vi kommer att starta en ny arbetsgrupp inom innovation/forskning och till hösten ska vi delta aktivt vid både den nya MAX-mässan (Manufacturing & Automation Expo) på Stockholmsmässan samt vid Scanautomatic på Svenska Mässan i Göteborg – mer information kommer under våren!

En riktigt God Jul och Gott Nytt Automationsår!

Helena Jerregård • Processledare