Mötesplatsen för industriell digitalisering

Artikel · 2016-08-31

Automation Summit – mötesplatsen för industriell digitalisering

Den 4 oktober är det dags för årets upplaga av Automation Summit, den här gången under parollen ”För Sveriges industriella digitalisering”. En innehållsrik dag utlovas – och en spännande fortsättning på kvällen för de som vågar. 

Automation Summit 2016 arrangeras parallellt med fackmässorna Scanautomatic & ProcessTeknik på Svenska Mässan i Göteborg. Under våren har konferensens innehåll tagit form och deltagarna möter intressanta talare som med olika utgångspunkter och perspektiv guidar i den industriella digitaliseringen. Ett exempel är den före detta Scania-chefen Leif Östling som sedan i maj är ordförande i Svenskt Näringsliv. Han kommer till Automation Summit för att prata om Lean i tillverkningsindustrin.

Leif Östling

– Att arbeta med Lean är extremt viktigt när tillverkningen är kundorderstyrd som den är idag. Tillverkningen måste kunna ske styckevis och maskinparken riggas om på några sekunder. Vi är ständigt uppkopplade mot kunden som kan beställa sin speciella produkt till ett givet leveransdatum.

Leif Östling kom till Scania redan 1972 och arbetade där i olika befattningar fram till att han utsågs till vd för den svenska delen av företaget år 1994. Med Toyota som förebild var Scania tidiga med sin satsning på Lean och automatisering. Effektiviteten höjdes kraftigt – samtidigt som produktionstiden halverades och energiförbrukningen kunde minskas drastiskt. Enligt Leif Östling är framgångarna ett resultat av företagets helhetssyn på produktionsflödet.

– Om man inte förstår Lean-filosofin så spelar det ingen roll hur mycket man automatiserar. Att investera i ett antal robotar ger i det fallet ergonomiska fördelar, men inga produktivitetsvinster. För att lyckas med sin automatiseringen så måste företaget införa en flödesorienterad kultur enligt Lean.

Mikael Ahlström om Pokémon och företagskultur

Mikael Ahlström

Mikael Ahlström, som även föreläsde vid Automation Summit 2015, har ägnat de senaste 20 åren åt att starta och driva ”digitala företag”. Han är bland annat delägare i den digitala mediaskolan Hyper Island där han har arbetat med ledningsgrupper på företag som IKEA, TUI Group, KLM, Nike och Aftonbladet. Vid Automation Summit visar han hur digitaliseringen påverkar oss alla på olika sätt.

– Ta bara en sådan sak som bilen. I framtiden kommer vi att välja bil beroende på hur bra den är på att kommunicera med oss och med andra bilar, inte enbart på hur stark motor den har eller hur miljövänlig den är. Ett annat exempel är Pokémon Go. Spelet får människor att interagera genom att inkludera digitala objekt i verkligheten. Vad kan vi lära oss av det? Om det här fenomenet är så oerhört kraftfullt, vilken kraft kan det då inte få i ett helt annat sammanhang?

Inte sedan den industriella revolutionen har vårt samhälle sett sådana genomgripande förändringar som nu. Precis som Leif Östling betonar dock Mikael Ahlström att det inte är tekniken utan företagskulturen som blir den viktigaste faktorn för framgång.

– Vi går från organisationer som är byggda på statisk kunskap till ett ständigt lärande där kunderna ställer höga krav på dynamik, flexibilitet och digital närvaro, säger Mikael Ahlström.

Prioriterad aktivitet för Prevas

Helena Lundin

För tredje året i rad satsar Automation Regions medlemsföretag Prevas på Automation Summit, den här gånger som guldsponsor till konferensen. Helena Lundin, kommunikationschef på Prevas, förklarar varför konferensen är viktig.

– Våra kunder måste höja innovationstakten i sin produktutveckling och samtidigt öka effektiviteten i sina leveranskedjor. Tekniken som behövs finns till stor del redan men det handlar om att dra fördelar av den på rätt sätt. Vi tror att detta görs bäst genom att samarbeta över branscher och mellan organisationer. Automation Summit är en viktig mötesplats för att utbyta erfarenheter och hämta inspiration för nya sätt att agera på marknaden, säger Helena.

Automation Summit avslutas med mingel och för de som önskar finns sedan möjligheten att ansluta till Automation Regions festkväll på Liseberg. Där erbjuds bland annat en eller flera åkturer i attraktionen Helix – favorit i repris – samt middag på Stjärnornas krog. Vi ses i Göteborg den 4 oktober!

Anmäl dig till Automation Summit »
Anmäl dig till Automation Regions festkväll på Liseberg »
Mer information om Scanautomatic & ProcessTeknik »