Nya personer, nya idéer och högt tempo i alla led

Ledare · Helena, Karolina, Gunnar, Björn, Stefan, Jennie · 2013-06-26

Den här våren har varit väldigt intensiv, både vad gäller Business As Usual och nya initiativ, något vi tror är nödvändigt och livgivande för ett dynamiskt kluster som Automation Region. Arbetet med att etablera innovationsområdet inom klustret har varit lyckosamt och till hösten kör vi igång innovationsprocesser hos flera företag, flera seminarier planeras på samma tema och i Almedalen tjuvstartar vi med en Mälardalen Open. Om ni vill så ses vi i Almedalen den 3 juli!

Vid årsmötet i maj valde vi en ny ordförande (Håkan Nytorp från ABB Process Automation) liksom en ny styrelseledamot (Mats Myhr från Westermo). Båda två har snabbt kommit in i arbetet och vi ser fram emot fortsatt samarbete. Dessutom rekryteras för närvarande en ny processledare till Automation Region och vi är övertygade om att klustret mår bra av tillströmningen av nya tankar och idéer, något som också sker kontinuerligt via våra medlemmar.

Automation Regions Stockholmsnod i östra Mälardalen har vuxit under våren. Flera nya medlemmar har kommit med och intressanta aktiviteter har genomförts. Vi planerar redan nu nästa möte för både befintliga medlemmar och nya automationsintresserade till den 26 augusti på Stockholm Business Region. Boka in datumet – mer information kommer.

”Smart Cities” är ett stort och intressant område med många kopplingar till automation. Vi på Automation Region och Stockholm Business Region vill gärna veta mer om behovet av automation inom Smart Cities och inledde därför under våren ett samarbete med ett antal studenter på Mälardalens högskola, vilka nu har genomfört en undersökning och kartläggning. Studenterna har genomfört ett stort antal intervjuer med företag i våra nätverk och deras jobb kommer att redovisas som en del i deras magisterexamen. Vi ser med spänning fram emot deras resultat som kommer att presenteras under hösten. Personerna på bilden är Sofia Carnemo Janlind, Mustafa Al Azzawi, Nadia Hussain, Gunnar Iggendal, Cecilia Thilenius Lindh, Pauline Nordlund, Silke Schroeder, Kerstin Jana Schröder, Manar Fakhri, Peter Ekman, Torbjörn Bengtsson och Jenny Nissinen.

Den 5-6 september blir det premiär för Automation Summit – Sveriges nya konferens och minimässa med ett fullspäckat program som handlar om branschöverskridande automation, processautomation, innovation, kraft & energi, robotik och M2M/Internet of Things. Konferensen genomförs i gott samarbete med flera olika samarbetspartner och är ett gyllene tillfälle för oss alla att hjälpas åt och bidra till ett ”måste-event” för automation. Se till att anmäla både er själva och era kunder och samarbetspartner!

På söndag samma helg – den 8 september – rundar vi av med Jobb Shop, Sveriges enda rekryteringsmässa för ingenjörer. Det är för tredje året i rad som mässan arrangeras och liksom tidigare år genomförs den i samarbete med Västerås Science Park och Jobba i Västerås.

Vårens aktiviteter avslutades den 18 juni med ett lyckat och välbesökt Automation Expo i samarbete med Automation Center. Här fick vi också information om hur företag kan växla upp sina FoU-budgetar med offentliga medel, något som vi i regionen kan bli mycket bättre på! Till kvällen arrangerades årets Night Aut, den här gången med tillägget ”Light”, som överraskade genom att hålla sig på land för första gången. Förutom tipspromenad och grillning fick vi se hur kvällens lag med en härlig energi samarbetade i KomTeks lokaler och byggde katapulter för glatta livet.

Trots en god uppslutning kring våra aktiviteter – eller kanske delvis tack vare? – är det uppenbart att tempot är högt även hos våra medlemsföretag. Vi hoppas ändå att ni kan hitta tid för lite lugn och ro och önskar er alla en riktigt skön och avkopplande sommar!

Helena, Karolina, Gunnar, Björn, Stefan, Jennie