Sommaravslutning med expo och utekväll

Artikel · 2016-06-30

Den 15 juni genomfördes ett efterlängtat Automation Expo hos Mälarenergi inklusive rundvandring i kraftvärmeverket Block 6. Under eftermiddagen och kvällen följde sedan den klassiska sommaraktiviteten Night Aut med båttur, tävling och middag.

Automation Expo och Night Aut

Mälarenergi stod som värd för vårens sista Automation Expo och tog emot utställare och besökare i de lokaler som tidigare har inhyst projektorganisationen för bygget av Block 6. Intresset var för expot var stort med 22 utställande företag och över 100 besökare. Aktiviteterna under dagen koordinerades av Jocke Höök, press- och medieansvarig på Mälarenergi.

– Automation Expo var ett utmärkt tillfälle för oss att dela våra idéer om framtiden och samtidigt inhämta uppslag till nya lösningar och inriktningar. Vi har träffat flera företag som kan vara aktuella för utvecklande samarbeten, säger Jocke Höök.

Automation Expo hos Mälarenergi den 15 juni 2016

Full aktivitet hos ABB (till vänster) och Gerdins Nordkomponent (till höger).

Under expot presenterade Mälarenergi sin verksamhet och sina framtidsplaner. Jonas Persson och Mikael Pernell höll föredrag, bland annat om satsningen på projektet Stadens kontrollrum, där ambitionen är att knyta samman viktiga samhällsfunktioner för att öka servicen och säkerheten för stadens invånare. För såväl utställare som besökare fanns även möjlighet till fördjupning och enskilda samtal kring specifika frågor.

Mälarenergi jobbar mot ambitiösa hållbarhetsmål på en konkurrensutsatt marknad. Bra automationslösningar en förutsättning för att klara högt ställda miljökrav och samtidigt möta marknadens behov och konkurrensen från andra aktörer.

– Vi är inne i en utvecklingsfas inom automation och digitalisering och därför är Automation Region en självklar arena att vara närvarande på, säger Jocke Höök.

Nöjda utställare

En av de 22 utställarna var Automation Regions medlemsföretag Elit Instrument AB, som bland annat visade upp nyheter inom temperatur- och tryckmätning. Göran Öjergren, regionansvarig säljare, var på plats tillsammans med kollegan Krister Hultén, även han regionansvarig säljare.

Göran Öjergren, regionansvarig säljare på Elit Instrument AB, var på plats tillsammans med kollegan Krister Hultén, även han regionansvarig säljare.

Krister Hultén och Göran Öjergren på Elit Instrument visade upp företagets nyheter inom bland annat temperatur- och tryckmätning.

– Vi presenterade våra produkter för besökarna och passade också på att lära känna våra branschkollegor i utställningen bättre. Det gav intressant respons på vårt erbjudande och på vår marknadsföring. Vi hade även bra samtal med Mälarenergi och hoppas på ett framtida samarbete med dem, säger Göran Öjergren.

Under dagen arrangerade Mälarenergi flera guidade rundvandringar i Block 6 – världens största waste-to-energy-anläggning. Utställarna fick möjlighet att gå på morgonen, innan expot öppnade för externa besökare. Rundvandringarna genomfördes på ett utmärkt sätt av Mälarenergis Kent-Ove Nerén.

– Det var imponerande att se hur alla system och processer fungerar tillsammans, skräp in i ena änden och energi och värme ut i den andra. Rundturen var en riktig höjdpunkt och Mälarenergi har byggt upp en fantastisk anläggning, säger Krister Hultén.

Rundvandring i Mälarenergis Block 6

Rundvandring i Mälarenergis Block 6

Kent-Ove Nerén genomförde de uppskattade rundvandringarna i Mälarenergis kraftvärmeverk Block 6 – världens största waste-to-energy-anläggning.

Fortsättning till sjöss

Efter expot hos Mälarenergi följde den klassiska sommaraktiviteten Night Aut, automationsbranschens egen utekväll. Deltagarna samlades vid Elbakajen och solen sken när Napoleon af Westerås tuffade ut i Mälararkipelagen. Färden gick bland annat förbi Kokpunkten och Östra holmen för att så småningom avslutas med en smått äventyrlig landstigning intill Best Western Mälaren hotell & konferens.

Innan middagen skulle det tävlas! På gräsplanen utanför hotellet utspelade sig en automations­hjärnornas kamp under ledning av Anna Sandberg. Deltagarna delades upp i fyra lag och fick testa sina kunskaper i det rafflande ämnet ”Automation Regions historia”. Samtliga lag höll sig kvar i tävlingen fram till sista frågan och spänningen var olidlig.

– Nu måste vi satsa allt på ett kort, viskade Christer Gerdtman, ordförande i Automation Regions affärsutvecklingsgrupp, till sina lagkamrater.

Liknande taktiska felbedömningar i samtliga lag mynnade ut i ett oavgjort resultat – alla förlorade. Vår försiktiga förhoppning är att detta inte innebär några implikationer för den fortsatta utvecklingen inom automationsbranschen.

Anna Sandberg var tävlingsledare

Automation Regions Anna Sandberg var som vanligt på hugget och ledde den spännande frågetävlingen.

Mikael Klintberg och Helena Lundin vid Night Aut-middagen

Mikael Klintberg och Helena Lundin, ordförande i Automation Regions kommunikationsgrupp.

I restaurangen dukades en fin grillbuffé upp och rivaliteten från tävlingen var som bortblåst när Mikael Klintberg höjde en skål för en lyckad dag.

– Tack för en bra avslutning på den här intensiva perioden. Nya möten, samarbeten och ert stora engagemang inspirerar och ger kraft i den fortsatta uppbyggnaden av verksamheten. Det blir en spännande höst!