Spännande steg för ökad samverkan

Ledare · Birgitta Öjmertz • Programdirektör Produktionslyftet · 2013-09-30

Bild
 

Som Helena Jerregård skrev i Produktionslyftets nyhetsbrev i våras är Produktionslyftet och Automation Region årsbarn från 2007 och en ”Perfect Match”. Förändringstakten i vår omvärld ökar och den globala konkurrensen är hård. Ska vi i Sverige ligga steget före våra konkurrenter behöver vi utvecklas snabbare än dem. Då behöver vi både Lean och Automation. Här ser jag en potential att utveckla samarbetet mellan Produktionslyftet och Automation Region, att kombinera mjukvaran i företagens operativsystem med hårdvaran.

I Produktionslyftet tillämpar vi principer som bygger på Lean, men utgångspunkten är företagens egna styrkor och värderingar. Vi arbetar långsiktigt tillsammans med företagen enligt vår metodik ”Sneda vågen”. Nyckelbegrepp är att skapa Samsyn kring och Drivkraft för en förändring. Företagen tar fram Utmaningar & Ambitioner, Vägledande principer, Handlingsplaner, Arbetssätt, Nyckeltal & Mål … De provar, utvärderar och utvecklar vidare. Hur kan vi använda samma arbetssätt kring arbetet med automationsfrågorna i företagen? Kan vi kombinera Produktionslyftets metodik med Automation Regions automationskunskap? En utmaning vi kan fundera gemensamt kring framöver.

Vi har redan exempel på kopplingar mellan oss. I Produktionslyftet håller vi nu på att förstärka vår struktur, som bygger på nationell samordning och kvalitetssäkring och en regional närhet i åtta regioner, där det i de olika regionerna bildas regionala styrgrupper. I region Östra Mellansverige, där Mälardalens högskola är regional nod, kommer Automation Region vara representerade i Produktionslyftets styrgrupp. Första mötet är redan i början av oktober, ett spännande steg för ökad samverkan.

Även hos företagen har vi exempel på kopplingar. Några Produktionslyftsföretag har anmält intresse för att delta i Automationsnästet, vilket ska bli spännande att följa. Nu hoppas vi på att några företag i Automation Region vill delta i Produktionslyftet. Även om utgångspunkten varit medelstora företag är vi inte längre begränsade till det. Numera kan vi arbeta med företag utanför traditionell tillverkningsindustri, som exempelvis processindustri, tjänste- och underhållsföretag som arbetar nära tillverkande företag. Hör gärna av er om ni vill utmana er ett steg till inom Lean så berättar vi mer!

Birgitta Öjmertz • Programdirektör Produktionslyftet