Succé för Automation Summit!

Artikel · 2013-09-30

Vi vågade inte sikta för högt när de första planerna lades för Automation Summit. Representanterna från såväl M.A.X-mässan, Scanautomatik/Processteknik och Processindustriell IT och Automation (PiiA) liksom Västerås stad och Automation Region tyckte att vi tog i när vi siktade på 150 deltagare – en gräns vi passerade med råge! Med alla positiva reaktioner och kommentarer känns det som att grunden är lagd för ett återkommande arrangemang!

Den 5-6 september genomfördes premiären av Automation Regions konferens Automation Summit i Västerås. Programmet bjöd på spännande presentationer och diskussioner i plenum, men även parallella spår som var både välbesökta och uppskattade. Bakom arrangemanget stod förutom Automation Region också Västerås stad, Manufacturing & Automation Expo (M.A.X), Scanautomatic & ProcessTeknik samt Processindustriell IT och Automation (PiiA).

Interaktion och samarbete mellan olika branscher, institut och akademi gick som en röd tråd genom de två dagarna. Bland talarna fanns exempelvis Vinnovas GD Charlotte Brogren, Westinghouse Electric Swedens VD Johan Hallén och Kairos Futures grundare Mats Lindgren. Arrangemanget lockade cirka 250 deltagare från över 70 olika företag och organisationer. Utställningsdelen var fulltecknad och samlade företag inom maskinautomation, maskinkomponenter, inbyggda system och instrument. Flera automationskonsulter var också på plats och så givetvis medarrangörer och huvudsponsorerna ABB och Prevas.

Efter välkomnande och inledning från Automation Regions processledare Helena Jerregård och moderatorn Clas Jonsson öppnades konferensen av tre välmeriterade och uppskattade talare. På bilden ses Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova, som var en av dem tillsammans med Automation Regions styrelseordförande Håkan Nytorp och Bombardiers Igor Savicic, Head of Train Control and Management System.

Bilderna är tagna av fotograf Henrik Mill samt Automation Regions representanter med kommentarer från deltagare vid konferensen, medurs med start uppe i vänstra hörnet:

1. Vinnovas Tero Stjernstoft med Bernt Henriksen från Prevas. Tero Stjernstoft: ”Det är viktigt att hela spektrat av olika typer och nivåer av automation tillgängliggörs, vilket är just vad Automation Summit åstadkommer.”

2. Lena Nyberg beskriver ABBs Collaboration Board för intresserade besökare: ”Det var väldigt trevligt vi är jättenöjda. Mycket bra parallella spår och bra lokaler för mingel och samtal.”

3. Triss i ABB med Torbjörn Ottosson, Clas-Göran Granebring och Håkan Nytorp, Automation Regions styrelseordförande. Håkan Nytorp: ”Ytterligheterna och skillnaden mellan de olika aktörerna var riktigt spännande, helt annorlunda mot vad branschen är van vid. Mixen var lyckad med en röd automationstråd genom hela arrangemanget.”

4. Juha Ojaniemi från Espotel och föreläsare Johan Ydeskog från Rockwell Automation. Johan Ydeskog: ”Ett bra sätt att mötas och mycket stora möjligheter att utbyta erfarenheter och lära sig om nya tekniska innovationer inom andra branscher och verksamheter.”

5. Medarrangörerna från Svenska Mässan, Pia Nyzell och Ann Åfeldt. Pia Nyzell: ”Automation Summit var verkligen en mycket lyckad konferens och utställning kring automation. Antalet kvalitativa deltagare var över förväntan och detta är avstampet för en bra fortsättning inför 2015 – vi kommer självklart att vara med även då!

6. Finalister till Automation Student – Jonas Kressin från Chalmers, vinnaren Svante Augustsson från Högskolan Väst samt Jessica Andersson och Moa Danielsson från Chalmers. Svante Augustsson: ”En kul, bred och välorganiserad automationsmässa – att sedan vinsten i Automation Student gett så mycket uppmärksamhet i branschpress och reportage i lokaltidningen gör inte saken sämre …”

7. Mats Lindwall från CNC Factory med Tord Käck från Automation Region. Tord Käck: ”Det var en väldigt bra nivå på seminarier och föredrag, bara det att världens fyra ledande robottillverkare var samlade på ett ställe; hur ofta händer det? En bra spegling av kvaliteten.”

8. Gertrud Fager från Automation Region gjorde god reklam för Cax-boken: ”En stimulerande, trevlig och lärorik konferens! Väl använd tid som kommer att ge positiva efterverkningar, mycket tack vare en avspänd och lättsam stämning.”

9. Automation Summits moderator Claes Jonsson i förgrunden med till vänster Björn Ruthström från Ikea och Niklas Gunnar från Mälarenergi, vilka deltog i paneldebatten kring branschöverskridande automation. Niklas Gunnar: ”Det är viktigt att bredden av automation visas upp. Vi tror fortsatt att det är rörligheten av personal som ger den snabbaste spridningen av lösningar mellan olika branscher.”
10. Följeforskare Björn Eriksson från Automation Region med Anders OE Johansson från Processindustriell IT och automation. Anders OE Johansson: ”Ett viktigt initiativ inom ett för Sverige avgörande område, med bra föreläsningar som visar på framtida möjligheter!”

11. Vinnaren av Automation Student Svante Augustsson, flankerad av Johan Hallén från Westinghouse och Helena Jerregård från Automation Region. Helena Jerregård: ”Fantastiskt kul att se hur deltagarna från så många olika verksamheter verkligen delade med sig av sina erfarenheter och tips. Det var en på samma gång avslappnad som engagerad konferens där vi alla för en stund var kollegor istället för konkurrenter – mycket branschutvecklande!”

12. Anita Aspegren från Energimyndigheten, chef för Avdelningen för Energieffektivisering och en av föreläsarna under konferensen: ”Det var väldigt roligt att se så många deltagare på plats med mycket bra frågeställningar efteråt. Arrangemang som detta är inspirerande då det leder till så många spontana samtal och möten.”

13. Lars-Ola Lundkvist och Mats Myhr från Westermo med Anna-Karin Nystedt från Ericsson som medverkade i det parallella spåret Internet of Things. Lars-Ola Lundkvist: ”Det här känns positivt, det är nästa steg i utvecklingen av klustret där vi verkligen har placerat oss på kartan – helt enligt våra ambitioner!”

14. Erica Fritz och Annelie Wikingson från Mälardalens högskola som arbetar med Karriärtorget. Erica Fritz: ”Automation Summit var ett perfekt tillfälle att få nya kontakter till Karriärtorgets uppdrag ’att sammanföra studenter och arbetsgivare’ och samtidigt få en insyn i vad företagen arbetar med för att öka vår kunskap om branschen och på så vis öka matchningen.”

15. Automation Regions nya processledare Mikael Klintberg tillsammans med Henrik Grunditz från Realtest. Mikael Klintberg: ”En gränsöverskridande samling inom automation där medverkan på konferensen innebär en tydlig nytta för medlemsföretagen – framtiden är här och automation intar sin naturliga plats!”

Bild från den mycket uppskattade middagsunderhållningen – Varieté Velociped, som spelade vackert och inspirerat på alla möjliga (och omöjliga) instrument. Stämningen under konferensen var verkligen på topp och vi ser redan nu fram emot en mindre variant av Automation Summit under Scanautomatic/ProcessTeknik i oktober 2014 i Göteborg.

Därefter laddar vi för nästa stora event: Automation Summit den 3-4 september 2015. Om inte förr så ses vi då!