Succé för Automation Summit

Artikel · 2015-09-30

Foton från Automation Summit

Den 3-4 september genomfördes den andra upplagan av konferensen Automation Summit. Över 330 deltagare – rekord! – var på plats i Västerås och fick ta del av ett program som omfattade allt från spelindustri och infrastruktur till gruvdrift och rymdforskning.

Med en branschöverskridande konferens vill Automation Region skapa möjligheter för oväntade möten, kontaktskapande och nya affärer. Årets tema var ”den digitala framtiden”, med exempel på hur ny teknik kan utveckla och utmana industrin. Automation Regions processledare Karolina Winbo och Mikael Klintberg hälsade välkommen tillsammans med konferensens moderator Olle Dierks.

– Vi står inför en enorm ökning av informationsmängden som ingen organisation klarar att hantera på egen hand. Därför är det viktigt att samla olika perspektiv från såväl industrin som akademin och det övriga samhället, förklarade Mikael Klintberg.

Fördjupning i parallella spår

Efter inledning av Håkan Nytorp, divisionschef ABB Process Automation tillika Automation Regions styrelseordförande, Karin Röding, rektor på Mälardalens högskola, samt Anders Teljebäck, Västerås kommunstyrelses ordförande, var det dags för parallella spår som sedan löpte genom hela konferensprogrammet. Deltagarna kunde välja mellan föreläsningar inom områdena ”trender”, ”best practice”, ”framtidens jobb” samt ”PiiA”, det sistnämnda dedikerat till det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation.

 Tatu Koljonen, EIT ICT Labs

PiiA-spåret inleddes med en föreläsning av Tatu Koljonen med rubriken ”Hyperscalable business logic – recipes to the H2H business”. Medan exempelvis ett hantverk inte är skalbart är digital service och digitala produkter hyperskalbara. Redan för tio år sedan insåg många att digitaliseringen skulle förändra industrin, men inte på vilket sätt.

– Digitaliseringen förändrar sättet på hur vi gör affärer och logiken i den hyperskalbara ekonomin kommer att få genomslag överallt. Vi måste förstå att vi inte har valet att gå tillbaka. ”Business as usual” är inget alternativ, vi kan inte stå emot tidvattnet, summerade Tatu Koljonen.

Is there life on Mars?

 John W Hines

Efter lunch bjöds det på föredrag i plenum med John W Hines. Visionären John arbetade på Nasa Ames i 37 år inom olika innovativa avdelningar. Efter en intressant föreläsning kring möjligheter med produktion i rymden ställde PiiAs programchef Anders OE Johansson en fråga som har blivit högaktuell under de senaste dagarna: Finns det utomjordiskt liv och, i så fall, skulle Nasa utnyttja dem eller det vid produktion i rymden?

– Ja och ja, svarade John W Hines med ett leende på läpparna.

Dag två inleddes med en föreläsning av Mikael Ahlström, serieentreprenör med mängder av idéer kring nya sätt att verka i vår digitaliserade framtid. Företagen som han grundat – exempelvis Sprout Park, Britny och Hyper Island – arbetar inom digitala medier, men bredden är stor. Hyper Island är exempelvis en skola.

– När vi på 90-talet började utbilda studenter i modern, digital teknik insåg vi redan då att den aktuella tekniken – som då var CD-ROM – inte var långsiktig, berättade Mikael. Så istället för att lära studenterna den för tillfället aktuella tekniken fokuserade vi på att lära dem att vilja utvecklas och ta till sig nya kunskaper.

Uppmuntrande respons från deltagare och utställare

Förutom parallella sessioner och föreläsningar i plenum omfattade också Automation Summit en utställning där automationsföretag visade sina lösningar och där projekt inom de strategiska innovationsprogrammen visade upp sina mål och resultat. Konferensen avslutades med prisutdelning i studenttävlingen Automation Student, där Emma Vidarsson från Chalmers vann med sitt examensarbete om energieffektivisering av industrirobotar. Den utvärdering som han genomförts i anslutning till konferensen visar att såväl utställare som talare och besökare var mycket nöjda med dagarna i Västerås.

– Återkopplingen från besökarna är mycket positiv, hela 97 procent av de som besvarade vår utvärdering kommer tillbaka när vi genomför konferensen nästa gång, säger Mikael Klintberg.

Här följer kommentarer och reflektioner från några av konferensens besökare, talare, utställare och medarrangörer.

Julia Nielsen, affärsutvecklare på ABB

Julia Nielsen, affärsutvecklare på ABB:

De tankar som snurrade i mitt huvud när jag lämnade konferensen, bland annat inspirerad av föreläsningar om Internet of Things och Services and People, var hur automationsbranschen kommer att se ut i framtiden. Hur vardagens teknik och arbetssätt kommer att sammanvävas med industrins och hur fantastiskt automatiskt allt kommer att bli!

Jonas Tannerstad, Head of technical installations, Örebrobostäder AB, och Anders OE Johansson, programchef för Processindustriell IT och Automation.

Jonas Tannerstad, Head of technical installations, Örebrobostäder AB:

När jag klev på tåget i Örebro så hade jag ingen aning om att jag vid lunch skulle sitta i djupa diskussioner om matematisk analys, sedan sjunka in i Nasas värld och komma på mig själv med att se kopplingar mellan deras verksamhet och våra behov. Inte heller att jag bland utställarna skulle få svar på mina frågor kring visualisering, mätsystem och databehandling. Automation Summit var gav så mycket energi, framtidshopp och inspiration.

Anders OE Johansson, programchef för Processindustriell IT och Automation:

Jag är mycket glad över en inspirerande konferens där vi bland annat kunde konstatera att "the sky is not the limit". De signaler som jag har fått från konferensdeltagarna har varit många och goda med genomgående positiva kommentarer kring föreläsningsutbudet. Det största problemet verkar ha varit att välja temaspår …

Marie Gidlund, rådgivare på Business Sweden samt årets early bird

Marie Gidlund, rådgivare på Business Sweden samt årets early bird:

Automation kommer att finnas i alla branscher i framtiden och det är viktigt för Sveriges exportförmåga att ligga i framkant vad gäller utveckling och tillämpning. Konferensen gav insikter, möjlighet att dela åsikter samt utsikter för nya, spännande affärer – en given samlingspunkt för framtida framgångar.

Darijan Jelica, nominerad student i Automation Student

Darijan Jelica, nominerad student i Automation Student:

Det är stort att få vara med på en konferens med presentationer om allt från automatisering av kommande uppdrag i yttre rymden till hur vi genom samarbete kan stoppa trafficking. Att samtidigt få träffa alla fantastiska människor – forskare, innovatörer och till och med en stadsdirektör – gav mig en enastående upplevelse och en Summit som jag sent kommer att glömma.

Cecilia Warrol, programchef för Produktion2030

Cecilia Warrol, programchef för Produktion2030:

Automation Summit samlade de viktigaste aktörerna inom svensk automation. Många av de medverkande företagen erbjuder världsledande lösningar för de alltmer komplexa utmaningar som den svenska tillverkningsindustrin möter – så kompetensen finns. En viktig fråga för att industrin ska kunna fortsätta utvecklas är att fler företag automatiserar och då behöver vi mötesplatser som Automation Summit.

Bosse Peth, regionchef på Beijer Electronics Automation AB

Bosse Peth, regionchef på Beijer Electronics Automation AB:

Konferensen bjöd på lite av varje – jag har träffat kollegor i branschen, haft bra snack med presumtiva kunder och dessutom samlat idéer från flera intressanta föreläsningar.

Anna Karin Bäckström, säljansvarig och Pia Nyzell, affärsansvarig för Scanautomatic och ProcessTeknik 2016

Anna Karin Bäckström, säljansvarig och Pia Nyzell, affärsansvarig för Scanautomatic och ProcessTeknik 2016:

För oss är det mycket värdefullt att vara med som medarrangör till Automation Summit. Vi har knutit många viktiga och bra kontakter, träffat kunder, samarbetspartner och kollegor i branschen. Konferensen är också platsen för inspiration inför vår egen mässa 2016 och ett mycket bra tillfälle att uppdatera sig om vad som händer inom automation och digitalisering.

Anders Teljebäck, kommunalråd, ordförande kommunstyrelsen i Västerås Stad

Anders Teljebäck, kommunalråd, ordförande kommunstyrelsen i Västerås Stad:

Digitalisering och automatisering är huvudprocesserna framåt för samhällsbyggandet och det är frågor som vi politiker både måste bevaka och driva. Vi har 112 olika nationaliteter här i Västerås, blandat med inflyttade från övriga Sverige – alla som vill vara med och bidra till utvecklingen är välkomna.

Peter Stany, Innovation Driver på Robotdalen

Peter Stany, Innovation Driver på Robotdalen:

Automation Summit var en givande aktivitet med bra uppslutning. Mycket god stämning under utdelningen av Robotdalen Innovation Award och fina presentationer av finalisterna Open Bionics, Odico Aps och Ali Nasseri.

Automation Summit arrangerades på Aros Congress Center i Västerås av Automation Region i samarbete med Västerås stad, Scanautomatic & ProcessTeknik samt det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA). Konferensen är tillbaka den 7-8 september 2017, gör en markering i kalendern redan nu …

Ta del av talarpresentationerna från Automation Summit »
Titta på foton från konferensen »
Läs om John W Hines föreläsning för skolungdomar, som arrangerades i anslutning till konferensen »
Läs notis om prisutdelningen i Automation Student »