Summering och färdplan framåt

Ledare · Åsa Lagerstedt, biträdande processledare · 2019-12-20

Åsa Lagerstedt, biträdande processledare på Automation Region.

2019 rivstartade med en internationell utvärdering av vår insats som Vinnväxt-miljö. Skriftliga underlag skickades in och under två heldagar genomförde en internationell expertgrupp intervjuer med våra medarbetare, styrelsemedlemmar och representanter från medlemsföretagen. Återkopplingen från utvärderingen var mycket positiv och Automation Region fick fortsatt förtroende och möjlighet att gå in i nästa fas av Vinnväxt, vilket vi gjorde lagom till sommaren.

I april deltog vi på Hannover Messe, en av världens största automationsmässor där Sverige var 2019 års partnerland. Tillsammans med tio svenska företag och Svenska Mässan byggde vi upp en automationspaviljong som blev lite av ett vardagsrum, en gemytlig plats för möten. Vi fick bland annat besök av politiker, högskolor, företag, internationella företagskluster och myndigheter. Denna insats har gett ringar på vattnet, vi har nu ett väl utvecklat samarbete med det tyska automationsklustret Automation Valley och fler organisationer och nationer knackar på dörren …

Ett soligt Almedalen välkomnade oss i början av juli med givande möten, öppningar för strategiska samarbeten och inspirerande samtal och seminarier. Veckan i Visby gav bland annat en bekräftelse på att vi är på rätt väg med vårt fokus på samverkan, innovation och större ekosystem.

2019 bjöd på hela 14 frukostmöten i Västerås och Stockholm med ungefär 900 deltagare totalt. Härligt att se att så många är intresserade av att lära nytt och dela med sig av kunskap. Det visade sig också i vår behovsinventering där vi undersökte vilka transformativa trender som påverkar företag och vilka åtgärder som krävs för att lyckas med digitalisering. Behovsinventeringen samlade in material från 200 företag genom workshoppar i Umeå, Skellefteå, Västerås, Stockholm och Göteborg. Materialet har gett oss en färdplan för 2020 med tre teman – uppkopplad industri, flexibel automation och intelligenta system.

Den 9 oktober toppade vi med vår klassiska konferens Automation Summit, denna gång i en ny form där deltagarna själva bidrog till att skapa innehållet. Diskussionerna baserades på den behovsinventering som har genomförts under året, och som även rullar vidare framåt. Pris delades också ut till vinnarna i studenttävlingen Automation Student – Oliver Lindberg och Arsam Shokrian från Chalmers – som har utforskat optimering av kollaborativa robotceller med hjälp av maskininlärning.

Under året har vi haft flera välbesökta Automation Expo, en mässa i miniformat där ett större företag står för värdskapet. Expot hos Enics i Västerås lockade till exempel 12 utställande företag och 150 besökare i början av året. Årets sista expo genomfördes hos Volvo Cars i Göteborg med 20 utställande företag och 140 besökare. Glädjande är också att våra Automation Expo nu får ännu större spridning i landet tack vare vårt engagemang i Robotlyftet.

När vi nu blickar fram emot ett nytt år så gör vi det med stor entusiasm. 2020 bjuder bland annat på fortsatt samarbete med Tyskland där vi satsar på en paketresa till Nürnberg och konferensen Ipec med fokus på affärer och nätverkande. Till hösten arrangerar vi flera olika aktiviteter i anslutning till mässorna Scanautomatik, ProcessTeknik och Nordic Food Industry i Göteborg. Bland annat Automation Summit, en samlingsmonter och en paketresa med sociala aktiviteter.

Avslutningsvis vill vi sända ut ett stort tack till våra medlemmar och partner, utan er inget Automation Region. Tack för era kloka inspel och er generositet när ni delar med er av kunskap och erfarenheter. God jul och gott nytt löftesrikt 2020!

Åsa Lagerstedt
Biträdande processledare