Svensk industri och Silicon Valley – strategiskt samarbete för framtiden

Artikel · 2024-05-31

Ett amerikanskt startup-bolag specialiserat på AI besöker Mälardalens universitet i Eskilstuna som ett resultat av ett långsiktigt arbete med att koppla svensk industri till teknologins epicentrum – Silicon Valley. Men varför är det viktigt för Sverige?

Kristian Sandström, Mälardalens universitet, Ola Norén, ABB, Bibharjit Halder, SafeAI, Catarina Berglund, Automation Region, och Helena Jerregård, Mälardalens universitet träffades i Eskilstuna för att bygga transatlantiska samarbeten.

– Svensk industri står inför stora utmaningar och möjligheter inom digitalisering och hållbar utveckling, säger Catarina Berglund, Managing Director på Automation Region. Samarbeten med ledande tech-startups i Silicon Valley ger svenska industriföretag tillgång till den senaste teknologin inom AI, vilket är avgörande för framtidens industri. För att konkurrera globalt och driva innovation måste vi skapa starka allianser.

SafeAI:s resa till Eskilstuna

I initiativet Swedish IndTech (2020-2022) genomförde Automation Region en rad aktiviteter för att koppla samman svenska industriföretag och innovativa startup-bolag från Silicon Valley. Även strategiska samarbeten med investerare etablerades och det resulterade i månatliga workshops och webbinarier som kopplade samman investerarnas portföljbolag med svensk industri.

En investerare i SafeAI, Autotech Ventures, såg potentialen i att introducera sina portföljbolag till den svenska marknaden och det öppnade dörrar till svenska industripartner i projektet Swedish IndTech, som till exempel Sandvik och LKAB.

– SafeAI:s närvaro i Eskilstuna är resultatet av långsiktigt relationsbyggande och strategiska delegationsresor, säger Catarina Berglund. Genom besök i både USA och Sverige har SafeAI skapat affärsrelationer med bland andra Volvo Group och ABB.

Under 2023 och 2024 fortsatte SafeAI att stärka sina band med ledande svensk industri genom att delta i konferensen Green Transition Summit och mässan CES 2024.

Fortsatta samarbeten och framtida möjligheter

Kvinna och man utanför byggnad där det står Volvo ovanför entrén.
Bibharjit Halder och Minna Sandberg, Director för SwenodeAI på besök hos Volvo.

SwenodeAI, ett Vinnova-finansierat initiativ, skapar ytterligare möjligheter för svensk industri att samarbeta med amerikanska startup-bolag inom AI. SwenodeAI arbetar för att stärka relationerna med Silicon Valley och därigenom ge den svenska industrin förutsättningar för att vara en ledande kraft inom industriell innovation och hållbar utveckling.

– Det finns ett stort intresse från AI-startups i Silicon Valley att få tillgång till svensk industris domänkunskap och samarbetsmöjligheter. Genom att bygga broar mellan Sverige och USA kan vi möjliggöra samarbeten inom applicerbar AI, säger Minna Sandberg, direktör för SwenodeAI.