Tydligare roll och nya bekantskaper

Ledare · 2016-12-22

2016 inleddes i väntans tider – skulle vi få VINNVÄXT-finansiering eller inte? I slutet av januari fick vi veta att vi var kallade på intervju och den 18 mars stod Automation Region som en av tre VINNVÄXT-vinnare. Den långsiktiga finansieringen är därmed säkrad och som ny centrumbildning vid Mälardalens högskola har Automation Regions roll i innovationssystemet blivit både tydligare och viktigare.

Under hösten blev vi fler medarbetare – jätteroligt! Äntligen har vi kommit igång med att besöka företag och öka kontaktytorna mot akademin för att landa i rätt prioriteringar framåt. Våra nya projektledare har genomfört ett antal besök hos medlemsföretagen och forskare i akademin för att förstå deras utmaningar och möjligheter. Exempel på nya grepp som vi kommer att se i början av 2017 är do-tanks och fördjupningsgrupper kring olika tematiska områden. Håll särskilt utkik efter den grupp kring IoT och molntjänster som startar under första kvartalet!

Det gångna året har varit fullmatat med aktiviteter och möten. I oktober arrangerade vi tillsammans med Svenska Mässan och IVA den tredje upplagan av Automation Summit. Konferensen blev mycket lyckad med fina recensioner från såväl deltagare som utställare. Den 12-13 oktober 2017 arrangeras Automation Summit i Västerås, notera gärna datumet.

Tillsammans med ABB ordnade Automation Region också den traditionsenliga paketresan till Scanautomatic & ProcessTeknik och medverkade med en samlingsmonter på mässgolvet. Mässan genererade stort intresse med 300 utställande företag, över 10 000 besökare och 5 000 åhörare vid de öppna seminarierna. En höjdpunkt var att XMReality, en av utställarna i Automation Regions samlingsmonter, röstades fram som vinnare av Scanautomatic-priset. Riktigt roligt, tycker vi!

Under hösten har 18 frukostmöten genomförts i Västerås och Stockholm, varav ett var förlängt med en workshop som arrangerades tillsammans med Luleå tekniska universitet. En nyhet är att vissa frukostmöten och andra aktiviteter filmas och publiceras på vår hemsida för att öka tillgängligheten ytterligare. Till tidningen Ny Teknik har vi levererat ”Automationsnästet”, där experter svara på olika automationsfrågor. Totalt har 3 310 personer deltagit vid Automation Regions aktiviteter, en ökning med 17 procent jämfört med 2015.

En rundringning till medlemsföretagen har genomförts under hösten. Dels för att undersöka medlemsföretagens uppfattning om Automation Region, dels för att titta på vilka behov som finns. Svaren visar bland annat att nätverket är en stor tillgång, frukostmöten och expon är viktiga, nyhetsbrevet fungerar bra och många var positiva till att boka ett möte med Automation Regions projektledare för vidare diskussioner. Att koppla ihop rätt aktörer inom industri, akademi och samhälle har fortsatt prioritet. Vissa av de svarande var också självkritiska och menade att de kunde ha varit mer aktiva inom Automation Region.

Tillsammans med Västmanlands styrkeområde Välfärd och Hälsa arrangerades seminariet ”Måltidsresan”. Resultatet blev ett studiebesök hos Landstinget Kost för att studera hur patienter i Västerås och Uppsala tack vare en automatiserad måltidshantering kan välja från en meny på 45 näringsriktiga måltider varje dag.

Studiebesöket har bland annat lett till ett samarbete mellan ett av Automation Regions medlemsföretag och Landstinget Kost samt ett projektarbete för ABB Industrigymnasium. Ett samarbete med AgroÖst i Sörmland är också startat, där vi tillsammans utvecklar automation inom spannmålsproduktion.

Digitaliseringen och den nya VINNVÄXT-finansieringen öppnar nya möjligheter. Vi blir kontaktade av allt fler företag och organisationer som vill samarbeta med oss. Flera inom IT och telekom, men intresse finns även från nya områden som hälsa, gröna näringar, smarta städer, infrastruktur och automationslösningar i vården. Under 2016 har Automation Region fått förstärkning av tio nya medlemsföretag.

Tack för det gångna året – alla medlemmar, partner, stödorganisationer och alla ni som på olika sätt medverkar i våra aktiviteter och följer vårt arbete. Vi önskar er tid att njuta av julen och ser fram emot ett spännande 2017.

Karolina, Micke, Karin, Stefan, Carola, Lars, Pia, Gunnar och Helena
Processledningen, Automation Region