Teknik, nya tillämpningar och politik på Hannovermässan

Hannovermässan – arenan som anses vara en av världens viktigaste och största mässor för industriteknik hålls årligen på det stora mässområdet i Niedersachens huvudstad. Mässan har närmare 30 utställningshallar och området motsvarar 58 fotbollsplaner. Ett mecka för den som är intresserad av det senaste inom industrin. Här finns allt du kan tänka dig. Men det är inte bara ny teknik, det är också politik.

Jag hade förmånen att få besöka årets Hannovermässa och här kommer en spaning.

Amazon Web Services monter stack ut från mängden, de hade bjudit in ett antal företag som medutställare som visade på samarbeten med Amazon. Där fanns bland annat ABB och Siemens som visade upp olika automationslösningar.

Amazon är kanske inte kända för att veta så mycket om hur pappersmassa kokas eller hur stål stränggjuts utan vad de ville visa upp var kompetensen inom molntjänster, AI och dataanalys, tekniker som förstärker och effektiviserar basindustrin.  Min reflektion var att de lyckades, åtminstone i sin monter på mässan, ta en ledande roll i relation till traditionella leverantörer av industritillämpningar.

Ericsson visade 5G-infrastruktur för industriapplikationer. Som exempel hade de bland annat ett pilotprojekt med självkörande truckar i några av våra svenska gruvor. Nästa utvecklingsområde kan bli inventeringar i höglager med hjälp av 5G-anslutna drönare. Än så länge finns det inte så många praktiska tillämpningar inom området men det ska bli intressant att följa.

Molnlösningar och 5G i all ära, men fortfarande behövs kopparkablar för att världens produktion ska fungera. Det hade Weidmüller och Wago tagit fasta på. I Weidmüllers monter visades en robot som skalade kabel och monterade plintar på en skena. WAGO hade också en hel del skåpbyggar-produkter i sin monter men också anslutning till molntjänster och EDGE-datorer.

Slutligen noterade jag att snudd på en fjärdedel av Siemens monteryta upptogs av lösningar för batteritillverkning. Vad kan man dra för slutsatser av det? Att göra batterier för fordon och andra användningsområden är ett område med stor potential, kanske det snabbast växande i nuläget.

De tyska företagens montrar är stora, ibland enorma. De befinner sig på hemmaplan och mässdeltagandet handlar om att visa upp produkter, lösningar och tjänster. Men sannolikt handlar det lika mycket om politik. De vill positionera sig och visa för politiker och tjänstemän i samhället att de är en spelare att räkna med, skapa ett gott intryck av den inhemska leverantörsindustrin. Det får helt enkelt inte verka ”fattigt”.

Mässor generellt är något som är viktigt i vårt södra nästan-grannland. Det är ju inte bara i Hannover som tusentals kvadratmeter mässlokaler finns utan och också i Düsseldorf, Frankfurt, Nürnberg och ett antal andra större städer som denna basindustri i form av mässverksamhet märks. I Tyskland är mässor fortfarande en viktig arena för möten och affärer.