Vi håller tummarna för Automation Region

Ledare · 2015-05-29

Helena Jerregård

Den 20 maj firade vi på SICS Swedish ICT Västerås treårsjubileum. Vår gemensamma satsning på ett forskningsinstitut i Mälardalsregionen har varit otroligt lyckad. Vi startade med två halvtidstjänster och är idag 20 medarbetare som driver projekt inom områden som självkörande fordon, innovation, system av system, produktutveckling och industriell optimering.

Under min tid som processledare för Automation Region såg vi behovet av ett nytt forskningsinstitut som kunde agera i samarbete med högskolan och näringslivet med spännande projekt i regionen. Automation Regions styrelse var entusiastisk och visionen blev verklighet. SICS i Västerås är ett resultat av det starka nätverk som skapats inom Automation Region, ett nätverk som vi nu har stor nytta och glädje av.

Många av våra projekt har blivit verklighet tack vara samarbeten och kontakter inom Automation Region. Det mest uppenbara exemplet är det strategiska innovationsprogrammet PiiA, som hittills har förmedlat över 190 miljoner kronor till utveckling inom processindustriell it och automation. Ett annat är innovationskonceptet Innowatch, med det tekniska verktyget Prindit, som har utvecklats i samarbete med Automation Region och Mälardalens högskola.

SICS har kommit långt på tre år men det finns fortfarande mycket att göra. Framöver hoppas jag till exempel att vi kan skapa fler europeiska projekt. Vi har börjat jobba med detta men vi behöver lära oss mer. Här kan både vi på SICS och Automation Region ta rygg på Mälardalens högskola, som har lång erfarenhet av att söka och driva europeiska projekt.

Vi måste också våga utmana oss själva och våra projektpartner – både tekniskt och affärsmässigt. För att fånga upp nya koncept är det nödvändigt att även låta lite halvgalna idéer ta plats och resurser. Om vi är öppna för nya perspektiv och nya, branschöverskridande samarbeten kan vi åstadkomma spännande resultat.

Automation Region arbetar nu för fullt med en ansökan till Vinnovas program Vinnväxt, som kan ge en årlig finansiering på mellan 4 och 10 miljoner kronor. Om Automation Region blir en Vinnväxt-vinnare så blir det ett tydligt kvitto på regionens och automationsbranschens betydelse för svensk tillväxt och konkurrenskraft. Förutsättningarna kunde inte ha varit bättre – tillsammans är vi ett starkt kluster med många ytterst kompetenta och samarbetsorienterade spelare.

Vi på SICS håller tummarna för Automation Region och hoppas kunna vara en värdefull kugge i det framtida maskineriet!

Helena Jerregård
Vd SICS Swedish ICT Västerås