Vi laddar upp inför M.A.X-mässan!

Artikel · 2014-02-28

Den 18-21 mars är det dags för den andra upplagan av industrimässan M.A.X – Manufacturing & Automation Expo – på Stockholmsmässan i Älvsjö. Automation Region medverkar med en samlingsmonter för medlemsföretag och partner och bidrar dessutom med flera spännande seminarier.

M.A.X-mässan lanserades 2012 med sikte på att etableras som en nordisk mötesplats för produktion och automation. Med mindre än tre veckor kvar till genomförandet är Björn Lindforss, projektchef för mässan, nöjd med läget.

Björn Lindforss, projektchef för M.A.X-mässan.

– Det ser bra ut både vad gäller utställare, seminarier och övriga mässaktiviteter, säger Björn Lindforss. Vi har fått med flera viktiga företag varav några dessutom medverkar för första gången, bland annat Seco Tools, Sandvik Coromant och ABB. Det är ett tydligt tecken på det växande intresset för M.A.X.

Mässans innehåll har utvecklats med ett fokus på montering, bland annat tack vare samplanering med konferensen Svenskt Monteringsforum, som genomförs under mässans första dag. Samma dag delas även mässans pris Nordic Manufacturing & Automation Award ut, där fjolårets vinnare var Kalixföretaget HT-Svarv. Andra aktiviteter att se fram emot är till exempel Lean-baserad produktion av trampbilar och montering av stötdämpare med Öhlins Racing.

M.A.X-mässans bas är dock fortfarande maskiner och automation. Över 100 verktygsmaskiner kommer att finnas på plats och givetvis också ett stort antal robotar och automationslösningar.

Monter med medlemsföretag
Automation Region är på plats i en centralt placerad monter tillsammans med fem av medlemsföretagen – Robotdalen, Koteko, LP Innovation, Westermo Data Communications och Beijer Electronics.

– Vi har släppt en rad nya produkter under hösten och därför ligger mässan helt rätt i tiden för oss, säger, säger Johan Eklund, Key Account Manager på Beijer Electronics.

Johan Eklund (till vänster) tillsammans med kollegan Magnus Edblom vid  Automation Summit i september 2013. Sälj, sälj, sälj!

Det nya produktkonceptet från Beijer är egenutvecklat och benämns ”changing the game”. Produkterna bygger på etablerade lösningar och branschstandarder och har tagits fram med ett tydligt fokus på användarvänlighet. Förutom tillfället att visa upp nya produkter ser Johan Eklund flera vinster med att kroka arm med Automation Region under M.A.X-mässan.

– Det är kul att ställa ut tillsammans med andra företag i nätverket och en samlingsmonter är en smidig lösning där vi får bra exponering till en rimlig kostnad och arbetsinsats. Nu gäller det bara att vi får in mycket folk i montern!

Värdefullt samarbete
Under 2013 inledde Automation Region ett långsiktigt samarbete med M.A.X-mässan, som bland annat innebär erfarenhetsutbyte och samverkan i profilering och marknadsföring av ömsesidiga och gemensamma aktiviteter.

– Automation Region är en viktig strategisk partner som genom sina medlemsföretag bidrar med värdefull kompetens. Vi har också haft ett mycket givande samarbete i planeringen av seminarieprogrammet, säger Björn Lindforss.

Seminarierna vid M.A.X-mässan är kostnadsfria och löper parallellt på tre olika scener, där Automation Region precis som förra gången bidrar med ett antal intressanta inslag. Örjan Larsson från Blue Institute pratar om svensk konkurrenskraft och digitala produktionssystem, och Björn Nordén från Jobba i Västerås presenterar det framgångsrika projektet ”Arbetsmarknadskunskap”. Ingemar Reyier från Robotdalen ger en presentation med rubriken ”Automationsutmaningen”, där han lyfter behovet av såväl kompetens som innovation. Missa inte heller Olle Dierks, Munktell Science Park, som pratar om just Open Innovation för nya produkter och tjänster. I samband med samtliga presentationer ger Mikael Klintberg, Automation Regions processledare, en kort introduktion till Automation Region.

Automation Regions aktivitet Automationsnästet vid M.A.X-mässan 2012.  Tillsammans med Produktionslyftets Lean-seminarium var Automationsnästet det mest välbesökta scenarrangemanget på mässan.

Mässan har tidigare gått på hösten men har efter önskemål från branschen flyttats till våren. Förändringen har mottagits mycket väl och det är framför allt de deltagande företagen som är vinnarna när de viktigaste automationsarrangemangen fördelas över året.

– M.A.X-konceptet är ett smalare arrangemang än föregångaren Tekniska Mässan, men det känns som att vi börjar nå ut till rätt målgrupper. Vi hoppas på stort intresse från besökarna, att vi blir riktigt många som träffas och grottar ner oss i produktion och automation den 18-21 mars, avslutar Björn Lindforss.

Automation Region med medlemsföretag finns i monter A05:41. Mer information om mässan – hallplan, seminarieprogram med mera – hittar du på www.maexpo.se.

Automation Regions presentationer i seminarieprogrammet:

  • Örjan Larsson, Blue Institute: Svensk konkurrenskraft – digitala produktionssystem (scen 1, fredag den 21/3 kl 11.00).
  • Ingemar Reyier, Robotdalen: Automationsutmaningen (scen 2, tisdag den 18/3 kl 15.00)
  • Björn Nordén, Jobba i Västerås: Arbetsmarknadskunskap (scen 3, fredag den 21/3 kl 13.30)
  • Olle Dierks, Munktell Science Park: Open Innovation (scen 2, onsdag den 19/3 kl 9.30 samt torsdag den 20/3 kl 9.30)

Bläddra i mässtidningen

Registrera entrébiljett till M.A.X » 

Vi ses på M.A.X!