Sverige är ett litet land men välkänt för att ligga i framkant när det gäller innovation, hållbarhet och teknik. Men vi kan inte göra allt själva – det går så fort inom så många viktiga teknikområden – vi måste samarbeta med andra! Därför har Automation Region i uppdrag att skala upp verksamheten och etablera kontakt, skapa nätverk och nya samarbeten i en internationell kontext som gynnar svensk industri. I det här blogginlägget vill jag berätta hur.

Vi har flera projekt där vi arbetar med att bygga ett internationellt nätverk med god samverkan. I Swedish IndTech, som drivs tillsammans med det strategiska innovationsprogrammet PiiA (Process Industriell IT och Automation) och Nordic Innovation House i Silicon Valley, har vi etablerat en hub i USA. Där arbetar vi med att bygga vårt nätverk på andra sidan atlanten och framför allt i Silicon Valley där extremt mycket av teknikutvecklingen sker. Genom det nätverket skapar vi enklare kontaktvägar för svensk industri att nå tech-bolagen i USA för samarbeten och affärer – och vice versa. Vi sätter också Sverige på kartan vilket gjort att en handfull tech-bolag från USA just nu tittar på att etablera sig i Sverige när de ska öppna kontor och produktion i Europa. Nu blir det tyvärr en liten cliffhanger här – för jag kan inte berätta vilka bolag det rör sig om. Du får helt enkelt stay tuned!

Vi arbetar mycket med att etablera processer för förenklad internationell samverkan och genom den kunskapen har Automation Region skalat upp konceptet nationellt och bjudit in aktörer brett. I ett litet land som Sverige behöver vi koppla ihop våra styrkor nationellt för global impact. Det arbetet sker nu via iHubs Sweden. Där har vi samlat Sveriges innovationsmiljöer, SIP:ar och kluster för att arbeta tillsammans på systemnivå. Målet är att skapa ett effektivare innovationssystem där vi enkelt kan samarbeta över branscher och skapa synergier.

Projektet Mikrofabriker är ett exempel på ett sådant projekt som lanserats tack vare ett nära samarbete mellan oss på Automation Region och Science Park Borås där automationslösningar är en del av lösningen för textilbranschen. Det vill säga, här möts två kompetensområden som tillsammans adresserar utmaningar för att identifiera lösningar som möjliggör framtidens hållbara affärsmodeller som i slutändan gynnar oss alla. Fler sådana gränsöverskridande samarbeten har, och kommer skapas via iHubs!

Att lära av varandra och skapa relationer med spjutspets inom relevanta områden är av största vikt och därför arrangerades en delegationsresa till vår nod i Silicon Valley. Representanter från våra innovationsmiljöer i Sverige och det nätverk vi byggt upp i USA möttes i workshops och studiebesök som genererade i många intressanta dialoger både på plats och – viktigast av allt – som har fortsatt efter resan. Några av deltagarna pratar samarbetsprojekt med företagen de etablerade kontakt med, konkreta affärer diskuteras och vi lanserar inom kort ett industrinätverk med fokus på stärkt samverkan mellan akademin i Silicon Valley och Sverige.

Vår resa i USA har bara börjat. Vill du vara med på resan och dra nytta av det nätverk vi byggt upp? Kontakta mig eller Minna Sandberg, så hjälper vi dig!