Möt oss på Elmia Automation 🦾

Paneldiskussion med Automation Region och inbjudna gäster under Elmia Automation 2022.

Ska du på Elmia Automation? Det ska vi på Automation Region, och vi hoppas på att få träffa dig där! Mässan genomförs den 14-17 maj, i år med fokus på hållbar, smart och omställbar industri. Automation Region ansvarar för programmet på automationsscenen samt Automationscentralen med rådgivning för små och medelstora företag.

– Vi vill erbjuda en plats för människor att mötas, ta del av ny kunskap från olika domäner, skapa kontakter och diskutera nya intryck, säger Daniel Boqvist, Manager Business Operations på Automation Region. Det är möten och relationer som utgör grunden för vår gemensamma innovationskapacitet.

Läs mer och boka möte →

Hej nya medarbetare

Vi har förstärkt Automation Region med två fantastiska nya medarbetare – Åsa Lagerstedt och Petra Ärlsjö. Som Business controller kommer Åsa fokusera på ekonomistyrning och rapportering av projekt. Petra går in i rollen som Business developer, där hon kommer arbeta med medlemsrelationer, utvecklingsprojekt och affärsutveckling. Hej och välkomna!

Automation Regions medarbetare →

Mälarenergi flyttar produktionsdata och analys till molnet

Alla produktionsanläggningar, oavsett om de producerar prylar eller värme, blir förr eller senare daterade. I projektet Cloudia har två av Automation Regions medlemmar – Mälarenergi och Sigholm – samarbetat för att skapa ett säkert molnbaserat system för insamling, analys och visualisering av produktionsdata.

Läs mer om Cloudia →

Samtal om framtidens industri och samhälle

ARRAY Tech Day samlade industriledare, doktorander, forskare och ingenjörer till ett samtal om framtidens industri och samhällsutveckling. Konferensen genomfördes den 25 april på Steam Hotel i samarbete mellan Automation Region och Automation Region Research Academy (ARRAY) vid Mälardalens universitet.

– Vi utforskade bland annat utvecklingen inom cybersecurity, AI och robotik, men även förutsättningar och regleringar på nationell nivå och inom EU, säger Catarina Berglund, Managing Director på Automation Region. En övergripande insikt är att vi ser ett allt större behov av kontinuerligt lärande och samarbete mellan akademi, industri och myndigheter för att kunna driva en positiv samhällsförändring.

Stort tack till alla engagerade deltagare, inbjudna experter och panelister. Och var inte ledsen om du missade ARRAY Tech Day – en ny chans kommer nästa år!

Årsmötet på en minut

Den 26 mars hölls årsmöte för Automation Region på Hotel Plaza i Västerås. Till ny ledamot i styrelsen valdes Gabriel Carlin från Stockholm Region EU Office. Han kommer in med ett EU-perspektiv som förstärkning av styrelsens fokus på internationalisering.

Läs mer om årsmötet →
Paneldebatt med fyra deltagare, en kvinna och tre män. En av männen talar i mikrofon.

Spaning om utveckling inom industrirobotik

Den 15 mars genomförde Automation Region det nya seminariekonceptet Framstegsfredag, med en expertpanel som diskuterade hur industrirobotiken kommer se ut om tio år. Utöver själva tekniken låg stort fokus på tillgång till kompetens, men även på hållbarhet och konkurrenskraft.

Läs mer om robotikens framtid →

Ordförande summerar verksamhetsåret 2023

Företagen måste se över sina logistik­kedjor, ta hem produktionen och öka sin automationsgrad. Samtidigt är det allt svårare att hitta rätt kompetens för att genomföra nödvändiga förändringar.

Läs Ola Noréns reflektion →

Automation Regions verksamhetsberättelse

En sammanfattning av vad som hände under verksamhetsåret 2023 – satsningar och initiativ, aktuell forskning, studentprojekt, nya medlemmar och några av våra genomförda aktiviteter.

Läs verksamhetsberättelsen (pdf) →

Robotikprogrammet i praktiken

Västerås · 23 maj

Vid denna torsdagsfika får vi veta mer om robotikprogrammet på Mälardalens universitet med besök från bland andra Mikael Ekström, professor i robotik. Vad får dagens studenter med sig från utbildningen? Hur kan du samarbeta med studenterna redan under deras utbildning?

Mer information och anmälan →

Välkommen till Sejfo

Köping · 18 juni

Dags för nästa stopp i Hemma hos, där vi besöker medlemsföretaget Sejfo i Köping. Sejfo levererar nyckelfärdiga automationsanläggningar till kunder inom bland annat fordons-, energi- och läkemedelsindustrin. Presentation av verksamheten och rundvandring i produktionen. Begränsat antal platser.

Mer information och anmälan →

Sommarlunch på taket

Västerås · 19 juni

Missa inte vårt klassiska sommarmingel med Järnvägsklustret, Electrification Hub och Automation Region. För andra året samlas vi på taket för att diskutera affärsmöjligheter och samarbete mellan tre heta branscher. Kom och luncha med oss!

Mer information och anmälan →

Automation Summit

Göteborg · 9 oktober

I anslutning till Scanautomatic på Svenska Mässan genomför vi den elfte upplagan av Automation Summit. Med hjälp av inbjudna experter och deltagare från industrin sätter vi fokus på den snabba teknikutvecklingens möjligheter – men även riskerna.

Mer information och anmälan →

Simulering som verktyg

Workshop i Eskilstuna 2024-05-15 · Arrangeras av MITC

Mer information och anmälan →

Sätt fart på din digitala transformation

Workshop i Eskilstuna 2024-05-30 · Arrangeras av MITC

Mer information och anmälan →