• Namn Organisation
  • Totalt 0 deltagare
  • Om du har anmält dig men fått förhinder så kan du avanmäla dig här:

Juni 2017 · Hämta utskriftsversion · Läs på hemsidan

Automation Region idag och i framtiden

Automation Region har nu genomfört sitt första år som VINNVÄXT-vinnare. Året har präglats av den kraftsamling, uppmärksamhet och resursförstärkning som utmärkelsen inneburit. Projektledningen har fått en välbehövlig förstärkning inom ett brett spektrum av kompetensområden som är nödvändiga för att ett kluster eller innovationssystem av denna omfattning ska kunna utvecklas.

Läs Björn Erikssons ledare

Nya lösningar förbättrar samspel och ledarskap i digitaliseringen

När digitaliseringen gör att omvärlden förändras snabbare än företaget är det hög tid att ifrågasätta om befintliga arbetssätt är de rätta. För att kunna se begränsningar och utmaningar i verksamheten och förstå hur helheten och de olika delarna påverkar varandra så krävs nya perspektiv.

Mats Sedlacek, digital strateg och verksamhetsutvecklare på medlemsföretaget Atea, har föreläst på Automation Regions frukostmöten under juni i Västerås och Stockholm. Här ger han sin syn på vad som behöver förändras och vad du kan göra.

Läs intervjun med Mats Sedlacek

Välkommen till Automation Summit

Vid Automation Summit den 12 oktober ger vi svar på hur vi gemensamt kan skapa hållbar utveckling, bättre konkurrenskraft och fler jobb genom samverkan, innovativa lösningar, automation och digitalisering. Två av de medverkande är innovationsrådgivaren Cecilia Hyrén och Johan Carlstedt från IVA.

Läs mer om Cecilias och Johans medverkan

20 000 kronor för det bästa examensarbetet

Automation Student är Automation Regions utmärkelse för automationsinriktade examensarbeten. Tävlingen arrangeras i år för åttonde gången och förstapris är ett stipendium på 20 000 kronor. Bidrag kan registreras till och med den 20 augusti och vi tar tacksamt emot hjälp att bjuda in duktiga studenter.

Läs mer om tävlingen och registrera bidrag

Nytt produktionslabb för innovation och produktrealisering

Den 1 juni invigdes Volvo Manufacturing Innovation Lab på MDH i Eskilstuna. Labbet finansieras av Volvokoncernen och är ett resultat av det strategiska partnerskapet mellan storbolaget och MDH. Utrustningen används redan aktivt i både forskning och grundutbildning inom innovation och produktrealisering.

Läs mer på MDH:s hemsida

Forskare söker partner för kommunikation inom transportsystem

Trådlös kommunikation är en nyckelteknik för säkrare och bränslesnålare transportsystem. Tekniken är också central för genombrottet av självkörande fordon. Två forskare vid RISE SICS och MDH söker nu partner för en ansökan med titeln ”Safe and Secure Vehicular Communication Systems” inom det Europeiska Celtic-projektet.

Läs mer om projektet

Projekt underlättar teknikskifte mot eldrivna fordon

MDH har tillsammans med partnerna Alfred Nobel Science Park och MITC beviljats drygt 16 miljoner kronor från EU:s regionala fond för att bidra till att underlätta Mälardalens fordonsindustris teknikskifte mot eldrivna fordon. Det treåriga projektet ska träna företagen i eget framtidsspaningsarbete, utföra behovsmotiverade utvecklingsinsatser i näringslivet inom automation, digitalisering, autonomitet, eldrivning och produktionsutveckling. Ett ytterligare mål är att generera nya FoU-projekt och kompetensförsörjningsinsatser.

Läs mer om projektet TransMission

Seminarium om framtidens arbetsmarknad i Almedalen

Förändringar av arbetsmarknad och yrken är inget nytt. Att allt sker på bredden och djupet i alla branscher samtidigt – och exponentiellt, det är däremot helt nytt. Kom med på en spännande timme som handlar om yrken som förändras, försvinner och uppstår.

Hur ska vi möta en ung generation med budskapet om att inget är sig likt och att allt förändras? Eller vet de redan om det och väntar på att vi ska fatta? Arrangörer är Jobba i Västerås tillsammans med Region Västmanland, Automation Region, ECC – Energy Competence Center, Järnvägsklustret och Välfärd & Hälsa.

Läs mer om seminariet i Almedalen

Acando vann Microsoft Partner of the Year Award

Acando, medlem i Automation Region, har vunnit Microsoft Partner of the Year Award 2017 för Sverige. Utmärkelsen tilldelas de Microsoft-partner som har utvecklat och levererat exceptionella Microsoft-baserade lösningar under det gångna året.

– Vi är stolta över att Acando utmärker sig i ett globalt toppfält av Microsoft-partner för vårt sätt att driva innovation och implementera lösningar tillsammans med våra kunder, säger Carl-Magnus Månsson, vd och koncernchef på Acando.

Läs mer i pressmeddelandet från Acando

PROMPT – kurser av ingenjörer för ingenjörer

Till hösten startar MDH ett tjugotal nyutvecklade kurser på masternivå för yrkesverksamma inom mjukvarubranschen. Unikt för kurserna är att många företag deltagit aktivt i kursutvecklingen. Sigrid Eldh är senior specialist i mjukvarutest på Ericsson och var med från allra första början.

Läs intervjun med Sigrid på MDH:s hemsida

Automations- och robotingenjör – YH-utbildning i Kungsbacka

Letar ni efter rätt kompetens? Till hösten startar andra omgången av Automations- och robotingenjör, en tvåårig eftergymnasial yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen leder till jobb som till exempel; el-konstruktör, automationstekniker, eltekniker, programmerare med mera.

Under våren 2018 är det 20 studerande som ska göra LIA-praktik ute på företag i hela Sverige. Har ni behov av en extra resurs under några veckor? Ta kontakt med utbildningsledare Kiki Rosén, kiki.rosen@kungsbacka.se, för mer information.

Läs mer om yrkeshögskolan

Nu är testcentret CRTC invigt

Den 4 maj invigdes det nya testcentret för samarbetande robotar, CRTC (Collaborative Robot Test Center), i Robotdalens lokaler på expectrum i Västerås. Ett 40-tal inbjudna gäster på plats fick se invigningsbandet klippas av Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Läs mer om testcentret

Solcellsbilen – så här ser den ut

Solcellsbilen som har designats och byggts av MDH-studenter, ska tävla mot andra solcellsdrivna fordon från hela världen i Bridgestone World Solar Challenge i Australien den 8-15 oktober.

Nu har MDH Solar Car avtäckts med pompa och ståt på MDH i Eskilstuna. En racingbil som drivs av enbart solceller, och som med samma energiförbrukning som en hårtork ska köra 3 000 kilometer rakt genom Australien med en snitthastighet på 90 kilometer i timmen.

Läs mer om MDH Solar Car

Nya affärsmöjligheter med Keiretsu

Automation Regions Affärsutvecklingsgrupp har testat ett nytt grepp för att skapa idéer kring nya affärsmöjligheter. Genom ett koncept kallat ”Keiretsu” har ett samarbetsforum startats för att kunna hitta nya affärer och samarbeten åt det egna företaget, men även för att komma med förslag åt de övriga deltagande företagen.

Läs mer om Keiretsu-mötet

Programmerare rekryteras

Konsultmarknaden är stark och har ett stort behov av kompetens inom många ingenjörsområden. Medlemsföretaget Addiva har nu flera projekt som behöver duktiga programmerare.

Läs mer om lediga tjänster hos Addiva

Glad sommar

Vi på Automation Region önskar alla våra medlemmar, samarbetspartner och övriga vänner en riktigt skön semester och en glad sommar!

Kommande aktiviteter

Automation Summit 2017
Konferens · 2017-10-12
Mer information och anmälan