Glad sommar!

Foton från sommarminglet den 20 juni och från kontoret – Elin Glimberg, Bernt Henriksen, Peter Barkenskiöld och Daniel Boqvist.

Nu nalkas ljuva sommar – och då vill vi passa på att summera första halvan av 2023 och blicka framåt mot hösten. Först av allt vill vi tacka för ert engagemang – i allt från seminarium och nätverksträffar till roadshows och projektdeltagande. Utan er, inget vi!

Vi vill också bjuda in er till höstens aktiviteter – vi arrangerar både Automation Expo och ett nytt koncept: Industry Expo i samverkan med Järnvägsklustret och Electrification Hub. Vår årliga konferens för ledare inom industrin, Automation Summit, genomförs i oktober i samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakadamien (IVA), i Stockholm. Det och mycket mer ser vi fram emot i höst!

Pssst – du vet väl att vi ständigt uppdaterar vår webb med kommande aktiviteter? Håll utkik där och följ oss på Linkedin så att du inte missar något!

Lösningsfokuserade studenter sökes

En automatiserad monteringslina för trampbilar, dataanalys som gör att tåget går som på räls och en virtuell fabrik. Vad är den gemensamma nämnaren? Jo, kreativa lösningar som har kommit till liv genom examensarbeten. Tävlingen Automation Student riktar sig till studenter som har skrivit ett exjobb inom automation. Sprid ordet och nominera studenter till tävlingen. Du som är student kan själv registrera ditt bidrag.

Läs mer och nominera bidrag →

Lärdomar från första halvlek

Blickar vi tillbaka på våren hittar vi tre tydliga teman: Tech transfer, AI och nätverkande. Tre områden som vi verkligen brinner för – och som vi vet kommer att fortsätta påverka och stärka vår svenska industris konkurrenskraft.

Tech transfer, eller tekniköverföring om vi ska översätta det till svenska, handlar om att föra över teknik och kunskap från en bransch till en annan. Vi vill lyfta två perspektiv; det som vi kallar IndTech – där vi förflyttar teknik och kunskap från it-branschen till industrin; och tech transfer – där vi använder teknik från automationsindustrin och flyttar över till en ny bransch för att exempelvis skapa lokala produktionsenheter och cirkulära flöden.

Tech transfer för minskade utsläpp i modebranschen

Läs mer →

Nu växer en ny industrigren fram

Läs mer →

Exjobb kan revolutionera användning av robotar

Läs mer →

Go big or go home – om vårt arbete i USA

Läs mer →

Hypen kring AI har passerat – och kommit tillbaka. ChatGPT och liknande tekniker har skapat helt nya möjligheter samtidigt som tekniken också kommer med utmaningar som integritet och etiska aspekter. I en artikelserie möter vi experter som ger sina perspektiv på AI, etik och möjligheter för industrin.

AI – lektion ett

Läs mer →

Så förflyttar AI makten

Läs mer →

AI – när hypen återkommer

Läs mer →

ChatGTP med amerikanskt och europeiskt perspektiv

Läs mer →

Gränsöverskridande samarbeten är en av nycklarna i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Därför är vi glada över få moderera det här enorma nätverket som vi befinner oss i. Vi har knutit ett tightare samarbete med aktörer i norr för att stötta den energi- och industriomställning som pågår där, vi har stärkt våra relationer i USA genom projekt som Swedish IndTech i Silicon Valley och iHubs Sweden. Och inte minst fortsätter vi att bygga branschöverskridande nätverk mot elektrifiering, järnväg, textil och it.

Svensk innovation för hållbar samhällsomställning

Läs mer →

Industrinätverk för kompetens och utbildning i norr

Läs mer →

På spaning i hos företagen i Västmanland

Läs mer →

Att göra skillnad nationellt i en internationell kontext

Läs mer →

Kommande aktiviteter

Ständigt dyker det upp nya företeelser och nya samarbeten vi blir nyfikna på och vill hitta aktiviteter kring. Bästa sättet att hålla dig uppdaterad är att hålla koll på vår webb och följa oss på Linkedin. Hör av dig till oss om du har någon idé så kan vi kanske hitta på någon schysst aktivitet.

Öppet hus: DO-tank Center i Borås
Seminarium · 2023-08-29
Mer information och anmälan →

Industry Expo Västerås
Industry Expo · 2023-09-28
Mer information och anmälan →

Automation Summit 2023
Konferens · 2023-10-11
Mer information och anmälan →

Automation Expo Skellefteå
Automation Expo · 2023-10-18
Mer information och anmälan →